Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mají zájem o intenzivní kurzy češtiny pro své děti

Již první lekce českého jazyka mají za sebou děti uprchlíků, kteří utekli z vlasti kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Své děti již zapsali do plzeňských škol nebo se chystají k dodatečným zápisům. Během kurzů se děti učí základním českým slovíčkům prostřednictvím her i klasické výuky.

„Zaznamenali jsme velké množství dotazů, zda město Plzeň realizuje nějaké jazykové kurzy. I když dlouhodobě pořádáme kurzy češtiny pro dospělé osoby z takzvaných třetích zemí, které jsou finančně podpořeny Ministerstvem vnitra  v rámci projektu Podpora integrace cizinců na lokální úrovni, cítíme potřebu pružně reagovat na aktuální situaci a zvýšený zájem a pomoci dětem, které od září čeká velká zkouška,“ vysvětluje organizátorka kurzů Tereza Šlajsová z Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

V první fázi otevřeli dva kurzy, o které byl velký zájem. Podle Šlajsové je takovýchto vzdělávacích aktivit pro děti velmi málo, a to v rámci celého kraje. „Proto v kontextu mimořádného zájmu plánujeme otevřít ještě jeden, poslední prázdninový běh, a to v termínu od 15. do 29. srpna 2022,“ upřesnila Šlajsová.

K zápisům přišlo v Plzni jen 747 dětí ukrajinských uprchlíků. To je mnohem méně, než se původně čekalo

Jen 747 dětí, které s rodiči uprchly před válkou z Ukrajiny dorazilo ke zvláštním zápisům, jež se konaly na plzeňských základních školách. To je podstatně méně, než se původně očekávalo. Město teď bude podle nastaveného harmonogramu společně se...

„Kurzy jsou sestaveny tak, aby svým obsahem odpovídaly potřebám ukrajinských dětí, které budou v Plzni absolvovat školní docházku. Jde o intenzivní, čtrnáctidenní kurzy, které jsou, pro snadnější práci s dětmi a zachování individuálního přístupu k nim, rozděleny do dvou kategorií. První z nich se koná v dopoledních hodinách a je určena pro mladší děti ve věku sedm až deset let. Pro starší je vymezena odpolední výuka, každá skupina čítá maximálně deset dětí,“ popsala náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO).

Češtinu se děti učí nejen klasickou výukou, ale i praktickými cvičeními, hrami a doprovodnými aktivitami. „Například v závěru prvního kurzu si děti nazdobily perníčky. Jde vlastně o klasickou výuku formou hry, kdy děti v rámci nějakého tvoření ani nepostřehnou, že se naučily nová slova a automaticky a nenásilně je přejímají,“ zmiňuje náměstkyně. Během tří termínů si lekce českého jazyka projde 60 dětí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky kurzy češtiny pro Ukrajince, válka na Ukrajině, děti uprchlíků, integrace cizinců, zápisy do škol, Ukrajina, Plzeň, ANO 2011, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mají zájem o intenzivní kurzy češtiny pro své děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.