Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hodíte se do IT? Czechitas vám pomůžou obrátit kariéru naruby

Začalo to na konci roku 2013 v Brně. Tehdy se pár nadšených holek se zkušenostmi s programováním rozhodlo, že uspořádá první kurz IT ryze pro holky. Ohlas byl tak velký, že nestíhaly pořádat další a další kurzy a postupně se z Brna rozrostly do Prahy a dalších krajských měst. Dnes pořádají stovky kurzů po celé republice a jejich rukama prošly desetitisíce studentů a studentek. Řeč je o Czechitas, největší neziskové organizaci vzdělávající ženy a děti v IT u nás.

Za necelých šest let urazili v Czechitas pěkný kus cesty. Z původní myšlenky, že holky učí holky, se stala organizace čítající desítky zaměstnanců a stovky externích lektorů. „Když jsme s holkami dělaly vůbec první kurz, nikdo si nedokázal ani v těch největších snech představit, jak budou Czechitas vypadat v roce 2019. Ale sny se vám plní, když jim jdete naproti, máte silnou vizi a hlavně silný tým, a o to jsme se od začátku snažily,” říká Dita Přikrylová, zakladatelka a ředitelka Czechitas.

Nepředbíhejme ale. Czechitas se původně opravdu dlouhou dobu zaměřovali pouze na ženy. Pořádali pro ně nejrůznější jedno nebo vícedenní kurzy s rozličnými tématy týkajícími se světa informačních technologií. Jmenovat můžeme například kurzy počítačové grafiky, programování, datové analytiky nebo vývoje mobilních aplikací. Czechitas chtěli ukázat ženám potenciál ve světě IT, zlomit bariéry plynoucí ze stereotypů, ze strachu, předsudků a neznalosti, a to se jim povedlo. 

„Když chcete změnit svoji kariéru a vrhnout se na úplně nový obor, těžko se to naučíte za jeden dva dny. Chtěli jsme holkám ukázat nejen to, že IT může být i pro ně, ale také jim pomoct jejich kariéru změnit a poslat je do nového zaměstnání. Proto jsme v roce 2017 spustili první intenzivní rekvalifikační kurzy na pozice Datový analytik s názvem Digitální akademie,” upřesňuje Dita Přikrylová.

Tyto kurzy mohli Czechitas spustit také proto, že poprvé dostali opravdu velký sponzorský dar. Od filantropické větve společnosti Google pro rozvoj dlouhodobých kurzů získali rekordní dar ve výši v přepočtu 6,5 milionu korun. S podporou naložili více než dobře. Za dva roky uspořádali rekvalifikační kurzy pro zhruba 300 žen a může je těšit fakt, že zhruba tři ze čtyř účastnic kurzu Digitální akademie změní svoje povolání a vrhnou se na novou dráhu na poli IT. Také proto jim loni Google jako jediné neziskovce ve střední Evropě podporu znovu přiklepl, přičemž podmínkou byl větší důraz na nové regiony a krajská města.

Mezitím se Czechitas začali také hojně věnovat dětem a dospívajícím, kteří mají zájem o proniknutí do světa technologií. Za podpory firmy Microsoft uspořádali několik letních táborů pro děti ze základních a středních škol. Tím ale jejich aktivity pro děti ani zdaleka nekončí. Momentálně se dětem a dospívajícím věnují i v průběhu školního roku, kdy pro ně organizují nejrůznější dlouhodobé kroužky nebo víkendové vzdělávací semináře.

Nejnovějším mezníkem v životě Czechitas bylo otevření prvního vzdělávacího a komunitního centra v Brně. Za podpory developera CTP mají v Brně obrovské centrum, takzvaný Czechitas House se zhruba 1 500 metry čtverečními. V administrativním centru Ponávka v Brně vznikl unikátní prostor s několika učebnami a konferenčním sálem až pro 200 osob, kde mohou Czechitas takřka bez omezení vzdělávat nejen děti a ženy, ale i učitele, veřejnost a firmy. „Prostor nabízí komunitě místo pro setkání a propojení lidí nejen ze světa IT. Je to místo, které je inspirativní pro učení i pro práci. Do budoucna bychom rádi měli své komunitní a vzdělávací centrum v každém krajském městě”, uzavírá provozní ředitelka Lenka Franců.

Praha:

Salesforce

Cílem workshopu je úvod do problematiky CRM a získání praktických zkušeností s administrací Salesforce. Po absolvování workshopu budeš chápat základní pojmy jako je object, field, page layout, atd. V praktických cvičeních si také vyzkoušíš, jak je možné Salesforce využít v praxi.

2. listopadu 2019
9:30 — 17:30

CzechITas víkend

V rámci programovací dílny děti seznámíme se základními principy programování a nástrojem Scratch a naprogramujeme první online hry.

8. listopadu — 9. listopadu 2019

Poznej svět IT - přehled pojmů

Jsi nová ve světě informačních technologií (IT) a nevíš, jak to v něm chodí? Mluví na tebe nabídky IT práce cizím jazykem s pojmy, kterým nerozumíš?

Tento workshop ti pomůže zorientovat se v základních IT pojmech a udělat další krok tím správným směrem.

16. listopadu 2019
10:00 — 18:00

Czechitas Hackathon pro středoškolačky

Pojď s námi vyzkoušet, jaké to je účastnit se hackathonu! Zapoj svou kreativitu a zužitkuj své znalosti z oblasti programování. A navíc - třeba vyhraješ některou ze skvělých cen.

23. listopadu 2019
8:00 — 20:00

Úvod do programování 2 - Javascript

Znáš už základy programování a chceš jít hlouběji? Chceš poznat programovací jazyk, ve kterém se píší webové stránky? Provedeme tě základy jazyka JavaScript, naučíme tě rozhýbat webovou stránku a poodhalíme další zákoutí programování.

23. listopadu 2019
9:30 — 17:30

Úvod do testování - automatizované

Máš už zkušenost s manuálním testováním, ale zajímá tě, jak testy zautomatizovat? Přijď na náš workshop, kde si ukážeme automatizované testování webových aplikací pomocí nástroje Selenium!

30. listopadu 2019
9:30 — 17:30

Tisková zpráva

Štítky Czechitas, Praha, Brno, vzdělání, kariéra, krajské město, Google, Dita Formánková, Microsoft, CTP, střední Evropa

Hodíte se do IT? Czechitas vám pomůžou obrátit kariéru naruby  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.