Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Západočeská univerzita přijímá přihlášky, sportovcům nabízí možnost skloubit studium a sport

PR článek

Láká vás studium na vysoké škole, ale svoji skvěle rozjetou sportovní kariéru nechcete jen tak hodit za hlavu? Na Západočeské univerzitě v Plzni se můžete zapojit do stipendijního programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, který vám pomůže zvládnout studium i sport.

UNIS – podpora duální kariéry sportovně nadaných studentů

Běžkyně a studentka Fakulty právnické Tereza Hrochová, lukostřelkyně a studentka Fakulty pedagogické Marie Horáčková, paraplavkyně a studentka Fakulty zdravotnických studií Vendula Dušková – to jsou sportovkyně, které vloni hájily české barvy na olympijských hrách v Tokiu. Házenkářka a studentka Fakulty právnické Karin Řezáčová zase v prosinci reprezentovala Česko na mistrovství světa v házené ve Španělsku. A takových příkladů bychom na Západočeské univerzitě v Plzni našli ještě mnohem víc. Jsou důkazem toho, že vysokoškolští studenti se své touhy sportovat a závodit nemusejí vzdát.

Na jedné straně zápočty a zkoušky, na druhé tréninky, závody a soustředění

I v životě vrcholových sportovců zkrátka jednou přijde doba, kdy důležitější než sportovní výsledky je dosažené vzdělání. „Házená mě naplňuje a chci se v ní posouvat dál,“ řekla ještě před svojí účastí na světovém šampionátu Karin Řezáčová s tím, že v budoucnu plánuje vyzkoušet zahraniční angažmá. Upřesnila, že nejdřív chce ale dokončit školu.

Karin Řezáčovou, Terezu Hrochovou, Marii Horáčkovou, Vendulu Duškovou a řadu dalších sportovně nadaných studentek a studentů podporuje stipendijní program UNIS, který v roce 2020 odstartovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC. Na Západočeské univerzitě v Plzni je do něj letos zapojeno 20 studentů.

UNIS nabízí stipendium a doplňkové služby

Stipendisté UNISu mohou čerpat pravidelné měsíční stipendium, jehož výše je odstupňována podle pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun v pro kategorii A po 5 tisíc v případě kategorie E. Navíc mohou čerpat služby v oblasti sportovní medicíny a psychologie, nutričního poradenství nebo rehabilitace. Na Západočeské univerzitě navíc k těmto doplňkovým službám patří také fyzioterapie, kterou mohou sportovci využívat díky finanční podpoře města Plzně. Vše slouží k tomu, aby nemuseli trávit hodiny na brigádách a mohli se naplno věnovat sportu a studiu.   

„Studentům ZČU se s podporou programu UNIS daří skloubit vysokoškolské studium a vrcholovou sportovní přípravu. Trojnásobná nominace na olympiádu i úspěchy na republikových a evropských šampionátech jsou toho důkazem,“ doplňuje Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, které na ZČU projekt UNIS koordinuje.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, program UNIS, sport, studium, duální kariéra, Univerzitní centrum na Špicberkách, Česko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Karin Řezáčová, olympijské hry, Tereza Hrochová, Marie Horáčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita přijímá přihlášky, sportovcům nabízí možnost skloubit studium a sport  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.