Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ústav NTC Plzeň má drahý spektrometr na zkoumání nových materiálů

Výzkumné centrum Nové technologie (NTC) Západočeské univerzity v Plzni se díky novému přístroji stalo výjimečným pracovištěm v Evropě. Fotoelektronový emisní spektrometr za 44 milionů Kč umožní zkoumat elektronické struktury nově vyvíjených materiálů a pomůže vysvětlit případy, kde se Einsteinova teorie relativity setkává s novými technologiemi. Novinářům to řekl Ján Minár, hlavní řešitel projektu CEDAMNF, díky němuž centrum přístroj pořídilo.

Přístroj SARPES, na němž se NTC podílelo, je součástí nové fotoemisní laboratoře. Na jeho nákup získal ústav podle Minára 95 procent z evropského programu na podporu excelentních výzkumných týmů.

Šestnáctičlenný tým NTC vedený Minárem má více než polovinu zahraničních vědců. Podle prorektora pro výzkum a vývoj ZČU Luďka Hynčíka se tím daří držet krok se zahraničím a zvát výzkumníky z ciziny.

Fotoemise podle Minára pomáhá pochopit vlastnosti určitých materiálů tím, že na ně světlo dopadá s dostatečnou energií a uvolňuje elektrony a částice, které zajišťují unikátní vlastnosti. SARPES umožní vědcům zkoumat energii a hybnost elektronu, ale také výjimečnou kvantovou vlastnost, takzvaný spin. "Způsob uspořádání elektronu v pevné fázi prozrazuje nečekaně mnoho informací o vlastnostech materiálu. Není to jen rozdělení na vodič a izolant, ale díky výzkumu a několik desítek let trvajícímu vývoji této techniky je s její pomocí možné objevovat nové exotické částice a zkoumat nejrůznější kvantové efekty," uvedl. Lze tedy nacházet materiály, které se pro jeden typ spinu chovají jako vodiče, zatímco v druhém případě jako izolant.

Laboratoř dokáže vysvětlit a zdůvodnit základní jevy. Kromě uplatnění v základním výzkumu může tato metoda najít využití také v průmyslu pro chemickou analýzu materiálů. Přístroj zvýší rozsah spolupráce ZČU s institucemi v regionu, Bavorsku i Evropě.

Autoři | Foto ZČÚ

Štítky ČR, EU, věda, školy, vysoké, Plzeň, materiál, Západočeská univerzita v Plzni, Evropa, teorie relativity, elektron, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústav NTC Plzeň má drahý spektrometr na zkoumání nových materiálů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.