Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po čtyřech měsících se také vrátili do Masarykovy školy v Plzni žáci 6. a 7. tříd

Všech 100 žáků šestých a sedmých tříd se dnes po čtyřech měsících vrátilo do lavic Masarykovy základní školy, jedné z nejstarších v Plzni. Na druhý stupeň 26 základních škol zřizovaných městem nastoupilo na rotační výuku zhruba 3100 žáků, tedy polovina. Chyběli jednotlivci, na Masarykově školu odmítli návrat dětí dva rodiče. Na rozdíl od mateřských škol, které měly na přípravu jen víkend, na to měly školy téměř týden, což jim stačilo.

"Všech 63 zaměstnanců se hned zapojilo do testování, v každé třídě tři, na každé oddělení jeden. Od minulého týdne máme nové vytírací testy, které jsou složité, ten předtím byl jednoduchý. Děti musí udělat šest sedm úkonů, mezi nimiž musíte čekat, výsledky jsou až do 18 až 19 minut," řekl ředitel školy Antonín Herrmann.

Součástí testů Singclean jsou čtyři dílky, z nichž se musí ještě oddělit další části. Tyčinku mají děti zavést 2,5 centimetru do nosu, což se dnes povedlo málokomu. Škola musela rodičům dopředu rozeslat manuál, každý žák měl na lavici plán v zatavené fólii a speciální zásobníčky z polystyrenu vyrobené ve školních dílnách. Škole teď dochází testy a zatím neví, jestli je dostane od magistrátu, nebo si je bude muset sama kupovat.

V Masarykově škole dnes nebyl nikdo pozitivní. Druhý stupeň se testuje dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek a první stupeň jen v pondělí. "Všech 63 zaměstnanců se testuje vždy v pondělí, u docházky pak podepíše, že je negativní," uvedl Herrmann. Škola posílá za každou třídu tabulku s výsledky ministerstvu a ústavu zdravotnických informací,informaci o pozitivitě žáků pak ještě magistrátu.

"Na první týden od 3. až 7. května jsou testy na školách zajištěny," konstatovala Dagmar Škrlantová, vedoucí odboru školství magistrátu. Ministerstvo školství podle ní přislíbilo dodávku testů také na týden od 10. do 14. května s tím, že půjde o další testy původně připravené pro státní instituce. "Dále jsme oslovili městem zřizované mateřské školy, které mají určitý převis testů, protože je obdržely právě v okamžiku, kdy se na úrovni ministerstva zdravotnictví rozhodlo, že už děti testovat nemusí," řekla.

Pokud by i tak školám testy chyběly, zajistí pro ně město nabídku na nákup antigenních testů a vyjedná množstevní slevu. Testy by si školy dokupovaly samy, ale magistrát předpokládá, že půjde jen o doplňkové množství. "Pomůžeme školám tak, aby se neocitly v situaci, že nemají čím testovat. Očekáváme ale od státu, že případné výpadky zafinancuje mimořádným normativem a dodávky budou opět řádně obnoveny," dodala.

Do základních škol se dnes vrátili žáci 2. stupně z Prahy, Karlovarského, Královéhradeckého, Plzeňského, Středočeského, Libereckého a Pardubického kraje. Budou mít takzvanou rotační výuku, v níž se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. Platí to i pro nižší stupeň víceletých gymnázií. Ve stejných krajích také mohou chodit do školek všechny děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky školy, žáci, testování, návrat do školy, výuka, Plzeň, základní škola, magistrát, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po čtyřech měsících se také vrátili do Masarykovy školy v Plzni žáci 6. a 7. tříd  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.