Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do kraje přiteče z EU 188 miliónů na rozvoj středních škol

Přes 188 miliónů korun dostane Plzeňský kraj od EU na zvýšení kapacity vzdělávání na sedmadvaceti středních školách. A to hlavně na rozvoj inovačních strategií a digitálních dovedností.

Projekt Vzdělávání 4.0 potrvá 35 měsíců a kraj do něj dá ze svého devět a 9,5 milonu korun. Asi polovina celkových výdajů bude investičních na laboratoře, učebny a techniku. Zbytek půjde na kurzy, školení, lektory a další. Ty podpoří hlavně nestátní školy jako třeba Církevní gymnázium, Gymnázium Františka Křižíka, Sportovní a podnikatelskou školu.

"V projektu je zapojeno 21 ze 43 středních škol, které zřizuje kraj. Je tam všech 11 gymnázií, ale také odborné školy i učiliště. Nejaktivnější bylo Gymnázium Rokycany, které dostane zhruba osm milionů korun," uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová. Dotační suma byla kraji, stejně jako dalším regionům, přidělena podle velikosti a počtu škol. Projekt už je schválený a kraje budou peníze rozdělovat na jednotlivé školy.

Operačn program podpoří pět aktivit

První je řízení projektů, tedy placení lektorů. Druhá oblast je polytechnické a odborné vzdělávání s důrazem na digitální kompetence. "Tedy investice do modernizace učeben, vybavení a pak výdaje na rozvoj kompetencí pedagogů, vzdělávací a motivační aktivity, odborné konference, workshopy, kroužky, kempy a soutěže. Řada aktivit je pokračujících, vyjmenovala dále Bartošová.

Třetí je rozvoj podnikavosti, kreativity, čtenářské a matematické gramotnosti, jazykové workshopy pro žáky i učitele. "Čtvrtou oblastí je hlavně prevence předčasných odchodů ze vzdělávání, dále kariérové poradenství včetně personální podpory, školení a síťování se zkušenými kolegy. Nositelem je Infokariéra Krajského centra vzdělávání," řekla Bartošová. Pátou aktivitou je podpora škol a školských poradenských zařízení formou takzvaných šablon.

"Tam se kromě 20 škol, které se účastní všech čtyř aktivit, přihlásilo dalších sedm škol," uvedla Bartošová. Jde o zapojení expertů z firem, tandemovou výuku, stáže učitelů u firem, placení koordinátorů škola-zaměstnavatel, kariérové poradce a o zahraniční mobilitu. Součástí je těsná spolupráce mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol s úzkou vazbou na zaměstnavatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky vzdělání, dotace, školy, gymnázium, Plzeňský kraj, EU, Evropská unie, střední škola, Ivana Bartošová, projekt, František Křižík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kraje přiteče z EU 188 miliónů na rozvoj středních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.