Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Student Fakulty aplikovaných věd Lukáč Picek sklízí mezinárodní úspěchy

Lukáš Picek je spoluautorem několikrát oceněné aplikace na rozpoznávání hub SvampeAtlas. Nyní slaví další tři prvenství v soutěžích po celém světě. Pro švýcarský Institute of Global Health vytvořil počítačový systém na rozpoznávání nebezpečných druhů hadů. Porazil také stovky týmů se svým řešením pro automatickou detekci zvířat z fotopastí v Národním parku Serengeti.

První vítězství v tomto roce získal Lukáš Picek vytvořením počítačového softwaru pro Institute of Global Health v Ženevě, který má lidem pomoci rozeznávat nebezpečné druhy hadů. Aktuálně software dokáže rozpoznat 800 druhů hadů.

"Na uštknutí hadem zemře každý rok po celém světě více než 100 000 lidí a pro dalších 400 000 osob má fatální následky," uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará.

Na zadání student Fakulty aplikovaných věd ZČU spolupracoval se svým kolegou Miroslavem Valanem ze Stockholmské univerzity. Na vypracování celého úkolu měli tři měsíce. Aplikace, která bude v blízké době zveřejněna a zpřístupněna pro laickou veřejnost, by tak v mnohých případech mohla zachraňovat životy. 

Další soutěž a opět úspěch

Tentokrát měli účastníci najít řešení pro co nejpřesnější rozpoznávání druhů zvířat zachycených pomocí fotopastí umístěnývh v Národním parku Serengeti v severní Tanzánii. Zadání soutěže vyřešil Lukáš Picek se svým kolegou Miroslavem Valanem v rekordním čase. Místo stanovených dvou měsíců jim stačilo pouze deset dní. 

„Vytvořený systém se vyrovná rozlišovacím schopnostem běžného člověka a tím umožňuje výrazně urychlit zpracování již existujících dat. Do dnešního dne čekalo na manuální rozpoznání sedm milionů snímků. V přepočtu na jednoho člověka to vychází zhruba na dva roky dobrovolnických prací. Zároveň je díky jeho nízkým nárokům na výpočetní výkon možné jeho nasazení přímo k fotopastem,“ vysvětluje výhody softwaru Lukáš Picek

Spolupráce s Googlem

Nyní se Picek soustředí na spolupráci  s Dánskou mykologickou organizací a společností Google na rozvíjení systému pro rozpoznávání hub.

„Aktuálně navyšujeme počet tříd na 2500 druhů a také zvyšujeme přesnost, s jakou je systém schopen houbu rozpoznat. Souběžně dokončujeme vydání webové aplikace na rozpoznávání druhů hadů z fotografií ve spolupráci s Ženevskou univerzitou a v neposlední řadě se věnuji rozpoznávání a detekování korálů. Trochu mne nicméně mrzí, že žádné podobné spolupráce se neřeší v rámci České republiky,“ postěžoval si závěrem úspěšný student.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky ZČU, student, úspěch, Picek, Plzeň, věda, kybernetika, fotopast, Fakulta aplikovaných věd, houby, soutěž, Národní park Serengeti, software, Google, Stockholmská univerzita, Ženeva, Ženevská univerzita, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student Fakulty aplikovaných věd Lukáč Picek sklízí mezinárodní úspěchy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.