Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Výzkumníci ZČU v Plzni loni patentovali 14 inovací a originálních objevů

Výzkumníci Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) loni patentovali 14 inovací a originálních objevů. Předloni jich měli o jeden více, o rok dříve 18. Polovinu z loňského celkového počtu jich Úřad průmyslového vlastnictví udělil Regionálnímu technologickému institutu fakulty strojní (RTI). Pět z nich mají společně na kontě manželé Miroslav a Ivana Zetkovi, kteří se věnují technologiím obrábění a kovové aditivní výroby, řekla mluvčí ZČU Andrea Čandová. Zetka dnes jmenoval prezident Petr Pavel profesorem.

"ZČU byla podle dubnové statistiky ČSÚ mezi vysokými školami za rok 2023 druhá za ČVUT," uvedla. Univerzity mají podle ní z udělených patentů peníze i prestiž, ale jen v případě, že se je podaří uvést do praxe, tedy prodat licenci firmě, což trvá tři až pět let. Řada výzkumníků ZČU dopředu spolupracuje s firmami, které by mohly z jejich výzkumu v budoucnu těžit. Pokud z patentu nevznikne licence k jeho užívání, tedy pokud není uplatněn, tak peníze ani prestiž nepřináší, naopak, univerzita musí platit poplatky za udržování jeho ochrany, uvedla Čandová.

Ve výzkumném centru RTI vznikala několik let odlehčená fréza přezdívaná "kraken". "Má velmi lehkou konstrukci, která je vyrobena 3D tiskem z nástrojové oceli. Tím se snížila spotřeba materiálu o více než polovinu proti konvenční výrobě s minimálním množstvím odpadu," řekl Zetek. Dalším příkladem je unikátní systém nanášení kovového prášku při 3D tisku selektivním laserovým spékáním. "Změnou z tuhého nanášecího prvku na prvek s vyšší poddajností je možné reagovat na nepředvídatelné kolize při spékání dílů, překleneme tak problematická místa bez přerušení tisku a přitom zachováme mechanické vlastnosti dílů," uvedla Zetková.

Tři patenty loni získalo univerzitní výzkumné centrum Nové technologie. "Milan Honner s týmem patentoval zařízení pro termografické měření teploty, Tomasz Bonkowski a Luděk Hynčík helmu s vícesměrným systémem zavěšení," řekla mluvčí. Výzkumné centrum fakulty elektrotechnické RICE loni uspělo třeba se zapouzdřením elektronických komponent do chytré textilie. Roman Čečil z centra NTIS fakulty aplikovaných věd vyvinul sestavu pro přenos dat ze sondy umístěné v bachoru skotu.

Počty patentů nelze podle mluvčí automaticky považovat za úspěch nebo neúspěch. Podle specialisty transferu znalostí ZČU Martina Jambury je důležité, zda jsou využívány. "Počet patentů získaných za rok může být zkreslující i proto, že jeho udělení trvá i několik let. Udělený patent v roce 2023 se tedy může vztahovat k technologii, která byla reálně vyvinuta před dvěma a více lety," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, věda, stroje, vysoké, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumníci ZČU v Plzni loni patentovali 14 inovací a originálních objevů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.