Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Západočeská univerzita získala institucionální akreditaci pro 11 oblastí vzdělávání

Národní akreditační úřad (NAÚ) udělil Západočeské univerzitě (ZČU) institucionální akreditaci pro 11 zásadních oblastí vzdělávání na deset let. V jejich rámci si univerzita může sama schvalovat a upravovat studijní programy, které budou pružněji reagovat na potřeby praxe a regionální specifika. Novinářům to řekl rektor Miroslav Holeček. Podle něj jde o důležitý mezník pro další rozvoj plzeňské školy, která akreditaci připravovala přes dva roky.

ZČU má akreditaci pro: Ekonomické obory; Elektrotechniku; Filozofii, religionistiku a teologii; Informatiku; Kybernetiku; Politické vědy; Sociologii; Strojírenství, technologii a materiály; Tělesnou výchovu a sport, kinantropologii (věda o pohybu člověka); Umění a Vědy o zemi. "Ve všech 11 oblastech se jedná o bakalářský stupeň studia, v osmi také o stupeň magisterský a ve čtyřech oblastech bylo akreditováno také studium doktorské," uvedl rektor ZČU. Uvedené oblasti vzdělávání pokrývá výukou sedm z devíti fakult - aplikovaných věd, elektrotechnická, strojní, ekonomická, filozofická, pedagogická a fakulta designu a umění.

"Udělení institucionální akreditace všem třem technickým fakultám pro všechny stupně studia potvrdilo naší silnou pozici v technických vědách," řekl rektor. Podle něj je také skvělým úspěchem, že fakulta filozofická získala akreditaci pro tři oblasti, všechny pro bakalářský i magisterský stupeň studia. Silné postavení prokázala také fakulta designu a umění, která má akreditaci pro oblast Umění pro stejné stupně studia.

"Udělení institucionální akreditace je důkazem toho, že jsme univerzitou s kvalitním, funkčním vnitřním prostředím a dobře nastavenými interními procesy, která je připravena autonomně schvalovat studijní programy," řekl rektor. NAÚ vyjádřil, že vzdělání splňuje nejpřísnější měřítka kvality.

O vzniku, změnách i rušení studijních programů bude teď rozhodovat Rada pro vnitřní hodnocení ZČU, která bude dohlížet na kvalitu. Větší autonomie přinese možnost pružněji reagovat na potřeby praxe, připravovat specifické mezioborové programy a programy s regionálními specifiky. Rektor je velkým propagátorem interdisciplinarizace oborů, jejíž prvky už se na ZČU objevují. Škola například připravuje program s interdisciplinárními prvky v angličtině, který má lákat studenty z Evropy.

První regionální univerzitou, která institucionální akreditaci získala, byla v loni v září Univerzita Pardubice, tehdy jako čtvrtá česká veřejná vysoká škola. Vůbec první ji získala Univerzita Karlova loni v březnu, následovaly Masarykova univerzitě v Brně a Univerzita Palackého v Olomouci. Nový typ akreditace zavedla od letošního roku novela vysokoškolského zákona z roku 2016.

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, školy, vysoké, ZČU, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, univerzita, studium, umění, Miroslav Holeček, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita Pardubice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita získala institucionální akreditaci pro 11 oblastí vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.