Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vesnička spoří energie obecní kořenovou čistírnou a tepelnými čerpadly

Malá obec Němčovice na Rokycansku spoří energie kořenovou čistírnou a tepelnými čerpadly. Představitelé obce jsou rádi, že před lety, když byly vysoké dotace na plynofikace, obec k zemnímu plynu nepřistoupila.

I v Němčovicích přesto očekávají, že se lidé kvůli drahým energiím začnou vracet k topení pevnými palivy, u nichž stát posunul přísné emisní normy i sankce o dva roky. Uvedl to starosta Karel Ferschmann (SNK, BEZPP), za jehož dvacetiletou éru se obec rozrostla z 90 na 210 obyvatel.

Kořenovou čistírnu má obec už 17 let. „Provozní náklady jsou nula nula nic, do 100 tisíc korun ročně - na laboratorní rozbory, mzdu správce a sekání," řekl starosta. Lidé platí za stočné paušální poplatek 700 korun ročně. Čistička nepotřebuje žádnou energii, funguje na přírodním principu čištění, řekl. Životnost je v podstatě neomezená a výsledky rozborů, které obec provádí čtyřikrát ročně, jsou výborné.

Němčovice se pro kořenovou čistírnu rozhodly proto, aby se mohly nové rodinné domky a byty kam napojovat. „A ohromnou výhodou je, že nemusíme mít oddělenou kanalizaci. Je tam povolená jednotná, takže splašková i dešťová se pouští do jedné trubky," konstatoval starosta. Tehdejší cena stavby byla 4,5 milionu Kč, 85 procent pokryla dotace. Běžná gravitační čistírna byla už tehdy pětkrát dražší a výrazně by se také prodražily provozní náklady.

„Je třeba ji pravidelně kontrolovat, dohlížet na to, aby kytky neuschly," uvedl starosta. Pokud je správně udržovaná, tak odpad nepáchne. Projde oddělovací, velkou sedimentační nádrží a kořenovými poli a voda pak odteče do potoka.

V současné energetické krizi je obec velmi ráda, že před lety nedotáhla z blízkého města Radnice plyn, na což byly dotace. „Tehdy jsem toho litoval, ale dneska jsem rád, že jsme se pustili do tepelných čerpadel systém země-voda, které jsme instalovali s česko-bavorskou dotací už v roce 2006. Chodily se sem dívat delegace. Sahaly na radiátory a divily se, že to topí," řekl Ferschmann.

Obec má tři 90 metrů hluboké vrty, jimiž vytápí všechny své budovy i 14 obecních bytů, kterým stále vychází topení na 10 až 12 tisíc korun ročně. „Když jsme čerpadla vybudovali, tak se tu postupně začala rozšiřovat, byť modernější vzduch - voda," uvedl. Obec je teď využila znovu, když nedávno dokončila šest sociálních bytů, kde čerpadlo vzduch-voda ohřívá i vodu.

Loni obec platila 40 tisíc korun za elektřinu měsíčně, teď 100 tisíc Kč. Využívá ji v kancelářích, na veřejné osvětlení, čerpadla a pumpy na obecním majetku. „Vůbec netušíme, co bude s cenou dál," uvedl Ferschmann. Očekává, že se někteří obyvatelé vrátí k topení dřevem. Podle starosty je pro obce špatné, že stát před lety zakázal s platností od letošního září kotle na pevná paliva první a druhé emisní třídy, o čemž lidé věděli pět let dopředu. A ve chvíli, kdy jsme si říkali, že se konečně přestaneme dusit, tak to prodloužili o dva roky. A ti lidé se na to zase vykašlou," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Spálené Poříčí

Štítky kořenová čistička, úspora energií, tepelná čerpadla, obec Němčovice, energie, tepelné čerpadlo, dotace, Němčovice, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnička spoří energie obecní kořenovou čistírnou a tepelnými čerpadly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.