Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Plzni budou v neděli k dostání dvě sběratelské eurobankovky

Dvě nové sběratelské eurobankovky v nulové nominální hodnotě se budou prodávat od 17. listopadu v Plzni. V prodeji bude bankovka s motivem místní katedrály sv. Bartoloměje, Plzeň bude 17. listopadu také jediným místem v ČR, kde bude možné zároveň koupit novou sběratelskou bankovku vydanou k výročí sametové revoluce. Obě bankovky bude prodávat za 80 korun městské infocentrum, informovala dnes Helena Mařanová z městské společnosti Plzeň - TURISMUS.

"Zájem, který vyvolaly limitované edice dvacetikorun vydávané Českou národní bankou, stejně jako eurobankovky s Karlem Gottem či ZOO Liberec, nás přesvědčil o tom, že mít svoji vlastní limitovanou edici si zaslouží i Plzeň. Rozhodli jsme se pro motiv katedrály," řekl vedoucí Turistického informačního centra Dalibor Linda.

Bankovky budou k dostání v infocentru vedle radnice od neděle 17. listopadu až do vyprodání zásob. Limit na jednoho nakupujícího je deset kusů. Lidé si nebudu moci vybrat sériové číslo bankovky. Infocentum je otevřeno denně od 9:00 do 18:00.

"Bankovky vydávané v limitovaných edicích Euro Souvenir sice mají nulovou nominální hodnotu, o to větší je pak jejich hodnota sběratelská," řekla Mařanová. "Jsou tištěné na stejný bavlněný papír jako pravá eura. Navíc jsou opatřeny i některými ochrannými prvky. Vzhledem k tomu, že se jedná o sběratelskou záležitost, mají na sobě i takové ochranné prvky, které zabrání jejich případnému zneužití například v automatech," dodala.

O podobné bankovky byl dosud vždy velký zájem. Například 5000 pamětních sběratelských eurobankovek s portrétem zpěváka Karla Gotta při příležitosti jeho 80. narozenin se v polovině července vyprodalo zhruba za čtyři hodiny. Na konci května dala liberecká zoo do prodeje 3500 bankovek s motivem zoo, vyprodaly se za za čtyři a půl hodiny od zahájení prodeje.

Autoři | Zdroj Visit Plzeň

Štítky ČR, zajímavosti, hobby, historie, turistika, numismatika, Plzeň, 1989, Sametová revoluce, Česko, Karel Gott, limitovaná edice, Česká národní banka, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzni budou v neděli k dostání dvě sběratelské eurobankovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.