Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oblohu rozzářil superúplněk, znovu se jím budeme moci kochat příští rok v srpnu

Fotografové i amatérští pozorovatelé včera večer mohli sledovat superúplněk. Tedy jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze nejblíže Zemi. Proto se na první pohled jeví, že je větší než obvykle. Vzdálenost mezi ním a naší planetou byla 357 263 kilometrů. V Plzeňském kraji bohužel výhled kazila zatažená obloha, a tak si budeme muset na příští podívanou počkat do 31. srpna roku 2023.

Největší a nejjasnější superměsíce pozorované od poloviny 20. století na území Česka nastaly 26. ledna 1948, 14. listopadu 2016, 13.–14. prosince 2016 a k dalšímu takovému dojde 25. listopadu 2034. Vůbec nejbližší superměsíc v úplňku během 21. století byl vypočítán na 6. prosince 2052. 

Vydařenými snímky noční oblohy se může pochlubit i Vladislav Hosnedl z meteostanice v Chotěšově. Jelikož se předpovědí počasí dlouhodobě zabývá, měl obavy, že by se snímek nemusel kvůli zatažené obloze podařit. Pro jistotu vyrazil „na lov“ o den dříve.

„Předpověď počasí na včerejší východ Měsíce bohužel nevypadala moc příznivě, proto jsem vyrazil fotografovat již v úterý večer. Dlouho jsem vymýšlel zajímavou kompozici. Nakonec se podařilo zachytit Měsíc až docela pozdě večer nad sušičkou dominantou. Kaple Anděla Strážce ozdobená o Měsíc téměř v úplňku,“ popsal svůj úchvatný snímek na sociálních sítích. 

I přesto, že šlo o největší úplněk tohoto roku, lidé podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě na obloze nespatřili obří Měsíc. „To, co ovšem vždycky zaujme, bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský," vysvětlil astronom.

Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále – v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se také při různých přízemích liší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladislav Hosnedl/Meteostanice Chotěšov

Štítky superúplněk, Měsíc, Země, Petr Horálek, Vladislav Hosnedl, meteostanice Chotěšov, pozorování oblohy, astronom, Plzeňský kraj, Česko, Chotěšov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblohu rozzářil superúplněk, znovu se jím budeme moci kochat příští rok v srpnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.