Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od příštího roku musí být všichni psi označeni mikročipem. Za nedodržení hrozí pokuta

Od začátku příštího roku začne platit novela veterinárního zákona. Majitelé psů tak budou mít povinnost své mazlíčky označit mikročipem. Za neoznačení psa může majiteli hrozit správní řízení s uložením pokuty až dvacet tisíc korun.

Bez mikročipu nebude platné například očkování proti vzteklině. Výjimkou budou pouze psi označení čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011, proceduru tedy není vhodné odkládat do dalšího přeočkování. Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy do půl roku od narození.

Zjištění identity

Povinné čipování psů umožní zjištění identity psa nebo také účinnější monitoring chovů a s ním související kontrolu dodržování stanovených pravidel a předpisů. Jde například o počet držených zvířat, vakcinace či dodržování zoohygienických podmínek, uvádí Státní veterinární správa.

Mikročipy, které jsou velké asi jeden centimetr, také pomůžou s prokázáním vlastnictví psa, což umožní snazší návrat k majiteli v případě odcizení. Dále ulehčí postih majitele týraného zvířete.

Zatím jen pro psy

Čipovací povinnost na území České republiky platí zatím jen pro psy. Situace je však odlišná, pokud se svým zvířetem plánujete cestovat do zahraničí. V takovém případě se povinnost označení zvířete mikročipem stanovená evropskou legislativou vztahuje nejen na psy, ale také na kočky a fretky.

Označení psů mikročipem provádí veterinář. Pořizovací cena se pohybuje mezi 120-450 korunami a závisí na jeho typu. Další částku si veterináři účtují za jeho aplikaci. Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. červnem 2011.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, mikročipy, psi, povinnost, SVS, pes, integrovaný obvod, Státní veterinární správa České republiky, Česko

Od příštího roku musí být všichni psi označeni mikročipem. Za nedodržení hrozí pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.