Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemanice pronajímají areál bývalé celnice, zajišťuje osminu příjmů

Areál bývalé celnice Lísková na Domažlicku zajišťuje už deset let příhraniční vesničce Nemanice osminu příjmů rozpočtu. Obec s 280 obyvateli ho získala před deseti lety od státu bezúplatně. Novinářům to řekl starosta Ivan Bartošek (za ČSSD). Vesnice dostává měsíčně 40 tisíc korun "čistého", protože z peněz nemusí dávat nic do oprav ani na provoz objektu. Rekonstruovaný hraniční přechod je stále hodně využívaný, nehyzdí ho žádné tržnice.

"Funguje to tam bez problémů. Dostáváme nájem a vůbec o nic se nestaráme. Nájemce všechno opravil včetně střechy, omítek, oken a dveří," uvedl Bartošek. Česko-německá firma DROFF corporation z Plzně tam vybudovala čerpací stanici a upravila objekt, který je stále v majetku obce, pro další využití. Plánuje tam bydlení, kavárnu a další služby. "Těžko se tu ale shánějí zaměstnanci, firmy naříkají. Všichni utekli do Německa a dělají tu Ukrajinci. Kdyby nebyli, tak tu zkrachují všechny firmy, zejména stavební," řekl starosta.

Hraniční přechod Lísková-Höll je po Rozvadově a Folmavě třetím největším v kraji. "Je stále hodně využívaný a jeden z nejhezčích v republice," řekl starosta. Obci se spolu s krajem podařilo rekonstruovat okolí, vede tam nová silnice do Klenčí. Podle Bartoška přechod žije. Je tam free shop, kamenné obchody Vietnamců, kadeřnické služby, nehtová studia, restaurace a lékárna. Obec tam chce vybudovat půjčovnu kol, ale záměr zatím odložila. "Zkoušel to soukromník, ale zájem moc nebyl. Měl velké náklady a potíže s vracením a servisem," uvedl. Přes obec vede několik cyklostezek, hlavně nadnárodní Železná opona a další do Mnichova, menší do Domažlic a Bavorska. Obec už postavila šest přístřešků pro cyklisty.

Nemanice by potřebovaly za tři až sedm milionů korun rekonstruovat 30 let starou čističku vody na hraničním přechodu, kterou také dostaly od celníků. "Na to nemáme. Všechny dotace jdou na trvale žijící obyvatele, kteří tam nejsou," uvedl starosta. Obec řeší, zda si vezme úvěr, a zvažuje zapojení podnikatelů na přechodu.

Autoři | Foto vojensko.cz

Štítky ČR, EU, reality, správa, hranice, obce, Plzeňský, Nemanice, hraniční přechod, ČSSD, okres Domažlice, Německo, Plzeň, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemanice pronajímají areál bývalé celnice, zajišťuje osminu příjmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.