Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeň opět oslaví vznik Československa celodenním programem

Už tradičně celodenním programem, komentovanými prohlídkami a zlevněným vstupným do muzeí, památek a dalších turistických cílů oslaví i letos Plzeň den vzniku samostatného Československa. Na státní svátek 28. října se pro tisíce návštěvníků otevřou muzea, galerie, ale také například zoologická zahrada za symbolických 28 korun, někde bude vstup zdarma. Celodenní program vyvrcholí slavnostním shromážděním na náměstí T. G. Masaryka, následným lampionovým průvodem na náměstí a závěrečným ohňostrojem, řekla Marie Fialová z magistrátu.

Do oslav se zapojilo přes 40 turistických cílů, sportovišť, městských zahrad a jiných zajímavých plzeňských objektů. Například na komentované prohlídky radnice, Měšťanské besedy, Loosových interiérů, prohlídek Velkého i Nového divadla nebo třeba Vodárny Plzeň, byly nutné rezervace a předprodej vstupenek. Vše je už vyprodáno.

"Na většinu míst se však lidé dostanou i bez předem zakoupené vstupenky, například do zoologické zahrady, Dinoparku, DEPO2015 nebo Techmanie," řekla vedoucí magistrátního odboru prezentace a marketingu Jana Komišová. Například o vstup do zoo je každoročně velký zájem. V minulých letech přišlo za jediný den až přes 17 tisíc návštěvníků.

Lidé se podívají také třeba do biskupství, několika kostelů a obou synagog, do budovy České spořitelny. Připraveny jsou sousedské procházky, pochod na rozhlednu Chlum, volné bruslení a plavání, exkurze do spalovny, prohlídky pivovaru, tematické prohlídky města zaměřené na Plzeň za první republiky a na Plzeň v bájích a pověstech. Do programu se zapojil také nedaleký Starý Plzenec, kde budou prohlídky hradu Radyně, společnosti Bohemia Sekt nebo komentované prohlídky Rotundy sv. Petra a Pavla.

Oslavy si vyžádají dopravní omezení, jejich rozsah i podobný program akce je městském webu.

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky ČR, správa, historie, zábava, 1918, Plzeň, vznik Československa, muzeum, Tomáš Garrigue Masaryk, Československo, zoologická zahrada, VODÁRNA PLZEŇ a.s., První republika, Česká spořitelna, Nové divadlo, BOHEMIA SEKT, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň opět oslaví vznik Československa celodenním programem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.