Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Rozvolnění přilákalo do restaurací v centru Plzně hodně lidí, mnozí ale stále tápou, co se smí a co ne

Slunečné počasí spolu s rozvolněním protiepidemických opatření přilákaly do centra Plzně více lidí, než bylo obvyklé v minulých měsících. Restaurace a kavárny poblíž náměstí Republiky hlásí nárůst počtu rezervací i na sobotu a už v době obědů je překvapily vyšší počty skupinek mladých i cizinců. Míní ale, že hlavní vlna hostů nastoupí až na přelomu března a dubna, kdy se do města vrátí předzahrádky v ulicích. Řada hostů se podle provozovatelů stále ptá, jaká jsou aktuální pravidla a opatření.

Nová pravidla, která zrušila prokazování covidovými certifikáty, platí od půlnoci na dnešek. Prokazovat se není nutné v podstatě nikde. „Řadu lidí obtěžovalo stále předkládat certifikáty," postěžoval si Petr Sváček ze Švejk restaurantu u náměstí. Věří, že opět začnou hodně chodit party jako dřív. Někdo ze skupinky nebyl očkovaný, a tak nepřišel nikdo, uvedl v situaci v posledních týdnech.

„Velký jazýček na vahách bude teplo a zahrádky, pak už to lidé nevydrží. Nebudou už chtít pít víno a pivo doma. Únor a březen bude ještě možná opatrnější," míní obsluha populárního vinného baru Merlot - Zastávka pod Divadlem J. K. Tyla.

„Na dnešní po dlouhé době 'legální' pivo jsem se moc těšil, nejsem totiž příznivcem očkování," uvedl zákazník restaurace Lékárna na náměstí. Podle něj certifikáty neměly význam, protože je spousta lidí obcházela.

Fitness centrum Avalon už s předstihem zahájilo reklamní podporu svých aktivit, láká návštěvníky k návratu ke zdravému životnímu stylu a k socializaci, a to i slevovými akcemi. „Plzeňáky se snažíme motivovat, aby chtěli cvičit, aby se nebáli a udržovali si zdravou mysl a zvyšovali i svou obranyschopnost," řekla manažerka Alena Nováková. Díky rozvolnění, reklamě i sociálním sítím věří, že se návštěvnost po jarních prázdninách, které v Plzni skončí v neděli, zvýší. Za dva roky pandemie klesla až o polovinu. Podle Novákové hodně lidí pořád v platných nařízeních tápe a stát by jim měl lépe vysvětlit, že se nemusí bát chodit ven a co musí ještě dodržovat. Klienti se ptají, zda jsou stále rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými. „Těšíme se na to, že si začnou konečně užívat to, co jim bylo dva roky odebíráno," uvedla.

„Zatím větší objednávky necítím, ale věřím tomu. Lidé potřebují cítit svobodu," myslí si Hana Klůcová z vlasového studia v Plzni. „Už se objednává víc lidí. Ještě jim je třeba dát čas, za měsíc to bude lepší," podotkla kosmetička Anna Bartoňová.

„Myslím, že to teď bude lepší, když návštěvníky nebudeme muset kontrolovat, prodej to podpoří. Věříme tomu, program máme nabušený. Rozjíždí se to, něco jde pěkně a něco hůř," hodnotí Iva Hušáková z Měšťanské besedy v Plzni, jednoho z největších kulturních stánků v Plzni. Podle ní si lidé zvykli kupovat vstupenky na poslední chvíli, protože nevěděli, co bude.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky restaurace, rozvolnění, COVID-19, koronavirus, Plzeň, služby, kultura, Alena Nováková, jarní prázdniny, Divadélko JoNáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvolnění přilákalo do restaurací v centru Plzně hodně lidí, mnozí ale stále tápou, co se smí a co ne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.