Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Paměť národa v Plzni připravila výstavy a projekty k roku 1989

Výstavy a krátký film připravila na podzim pro pět měst Plzeňského kraje plzeňská pobočka projektu Paměť národa. Venkovní nebo interiérové expozice připomenou v Plzni, Přešticích, Domažlicích a v Plané události a vzpomínky pamětníků na rok 1989 i na další důležité milníky 20. století. Sušice si nechala vyrobit desetiminutový film se vzpomínkami dvou pamětníků na události listopadu 1989 v městě. Kromě měst Paměť národa spolupracuje i s Plzeňským krajem, řekla dnes ředitelka pobočky Markéta Čekanová.

Do celorepublikové kampaně Nezapomeňme se zapojilo 35 měst, z toho pět v Plzeňském kraji. Největší projekt připravuje Plzeň, která 17. listopadu uspořádá celodenní happening připomínající 30 let od sametové revoluce. Paměť národa na objednávku města a kraje připravila 40 venkovních panelů s 38 příběhy pamětníků. "Polovina jsou lidé z Plzně a polovina ze zbytku kraje. Příběhy jsou různorodé - 13 se týká přímo roku 1989, ale jsou tam také příběhy z války, z plzeňské vzpoury po měnové reformě v červnu 1953, vzpomínky z emigrace, z roku 1968, z politických procesů, z normalizace, vzpomínky skautů či sokolů," přiblížila Čekanová. Výstava bude na náměstí od 28. října do 28. listopadu.

Přeštice budou mít výstavu se čtyřmi příběhy z roku 1989, z toho dva lidé jsou místní občané. Domažlice nabídnou venkovní výstavu se dvěma příběhy z roku 1989 a s jedním vyprávěním z Chodska z roku 1938 po vyhnání českého obyvatelstva z pohraničí. Výstava v Plané představí čtyři příběhy z Tachovska z 20. století. Plzeňská Paměť národa za dva roky zaznamenala stovku různých vzpomínek pamětníků.

Po celé republice se také 17. listopadu v 17:11 symbolicky rozezní zvony. "S myšlenkou přišel starosta Sušice Petr Mottl, oslovili jsme města v celé republice i Českou biskupskou konferenci, takže by se měly například rozeznít zvony katolických kostelů," řekla Čekanová. Kromě toho dodá Paměť národa zapojeným radnicím krátkou úvodní nahrávku s autentickými zvuky z listopadu 1989. Bude tam například ukázka písní, které se zpívaly na náměstích, nebo skandování z Národní třídy, řekla Čekanová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, historie, výtvarné, Plzeň, Paměť národa, výstava, projekt, Plzeňský kraj, Sametová revoluce, Domažlice, Sušice, Přeštice, krátký film, Československá měnová reforma, Česká biskupská konference

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paměť národa v Plzni připravila výstavy a projekty k roku 1989  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.