Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Farář pomáhá v nemocnici jako sanitář, tlumočník a nově je i kaplanem

Povídají si s pacienty i rodinami, kterým poskytují psychickou podporu v době, kdy jejich blízcí bojují s vážnou nemocí. Nemocniční kaplany mají nově krajské nemocnice v Rokycanech a Domažlicích. Právě na Chodsku působí farář Wojciech Pelowski, který do nemocnice dochází jako sanitář a příležitostně slouží i u covidových lůžek. Kromě toho pomáhá jako knihovník či tlumočník.

Wojciech Pelowski pochází z malé vesničky poblíž polského Gdaňsku. Má devět sourozenců, o které se často musel starat. Nějaký čas pracoval i v místních loděnicích. Vždy ale snil, že bude buď knězem, nebo zdravotníkem. Chtěl totiž pomáhat lidem.

Prostředí Domažlické nemocnice už kaplan z nedaleké Kolovče dobře zná. Loni tam přišel pomáhat jako dobrovolník a působil jako sanitář na lůžkových odděleních. Když měl chvilku čas, povídal si s pacienty, za kterými nemohly kvůli koronaviru přicházet návštěvy.

Řada nemocných neviděla své blízké během jarní, ale i té současné vlny pandemie třeba týdny. Je důležité vzít je za ruku, popovídat si s nimi. Pro mě i zdravotníky je pandemie děsivá. Nikdy jsem to nezažil, ani nikdo z lidí v nemocnici. Umírali a umírají tu lidé, kteří žijí vedle nás. Některé jsem držel za ruku a prosil, aby se za nás tam nahoře přimluvili,“ popisuje Wojciech Pelowski.

„Díky Bohu za tu službu, kterou tu můžu dělat.“

Většinu týdne působí na své farnosti v nedaleké Kolovči, pod kterou spadají i další obce a menší kostelíky. Kaplan do nemocnice dochází v úterý a ve středu. Na přání pacientů nebo jejich blízkých přijde i v jiné dny podle možností. Kromě toho dál působí i jako sanitář. Pacientům pomáhá se posadit nebo si s nimi povídá či jim nosí knížky, neboť kaple zároveň slouží jako knihovna.  

„Když pak poděkují, třeba jen očima a někdy plnýma slziček, protože třeba nemohou mluvit, tak je to pocit k nezaplacení. Nic to nevynahradí. Díky Bohu za tu službu, kterou tu můžu dělat," říká skromě kaplan. Jeho práci oceněňuje i vedení nemocnice. „Je to osoba, která sem přinesla zase nový rozměr, jak lze svůj pobyt v nemocnici prožít. Je několik pacientů, kteří se doslova těší, až za nimi opět zajde,“ říká o nové posile ředitel nemocnice Petr Hubáček.

Podle svých slov se farář řídí svým heslem 5R, které si pojmenoval jako - zdravý rozum, používání respirátoru či roušky, dodržování rozestupů, mytí a dezinfikce rukou. „A nakonec růženec jako největší modlitební zbraň a jeden ze symbolů křesťanské víry," doplnil kaplan.

 Každé úterý s výjimkou prvního v měsíci slouží Pelowski v nemocniční kapli mši.

Wojciech Pelowski  do Čech přišel v roce 2009 a v Plzni přijal kněžské svěcení. Jeho prvním působištěm byl kostel v Jáchymově a poté se stal administrátorem farnosti ve Staňkově. Tam se mimo jiné stal i spisovatelem a publicistou. Aby totiž pomohl farnosti, vydal farní kuchařku. Před rokem převzal farnost Koloveč. V nemocnici si jako sanitář vyzkoušel i funkci tlumočníka. Sanitka tam totiž přivezla zraněného řidiče polského kamionu, který česky nerozuměl ani slovo.

 Z akutních nemocnic ve vlastnictví Plzeňského kraje má duchovního už několik let Klatovská nemocnice, Stodská nemocnice spolupracuje s františkány.

„Vojtěch je klasický příklad vrůstání do nemocničního prostředí. To není někdo, kdo by tam přišel na vymyšlené tabulkové místo, ale jde o člověka, který tam začal jako dobrovolník v době covidu, stal se součástí týmu a vytvořil v nemocnici nějakou atmosféru, kdy mě pak oslovil ředitel nemocnice a s ním jsme se dohodli, že této atmosféře je třeba jít vstříc a formálně zde vytvořit místo nemocničního kaplana,“ uvedl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Od prosince má svého kaplana také Rokycanská nemocnice, kde působí kněz z místní farnosti Tomáš Kadlec. Pacientům i personálu bude k dispozici každé úterý nebo rovněž na zavolání. „Mít ve svém týmu nemocničního kaplana jsme zvažovali již dříve. Až ale tato doba a dění kolem pandemie naše rozhodnutí vytvořit tuto pozici urychlila,“ dodal ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

„V prvních dnech bych se chtěl seznámit se skladbou pacientů a představit se minimálně těm, kteří tu s velkou pravděpodobností stráví významnou část adventu. Prožít toto období v nemocnici se zdravotními potížemi, bez možnosti vidět osobně své blízké je pro většinu velmi skličující,“ shrnul své plány kaplan Tomáš Kadlec.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky nemocnice, kaplan, farář, víra, covid-19, koronavirus, pandemie, Domažlice, Rokycany, pacient, Chodsko, Koloveč, Tomáš Kadlec, Domažlická nemocnice, a.s., Gdaňsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farář pomáhá v nemocnici jako sanitář, tlumočník a nově je i kaplanem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.