Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Předvánoční prodej ryb z ekologických chovů na Padrťských rybnících začne 17. prosince

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustí za necelé dva týdny předvánoční prodej ryb, který potrvá až do 23. prosince. Lidé budou moci na sádkách v Mirošově na Rokycansku zakoupit kapry z ekologických chovů, které letos rybáři vylovili z Dolejšího Padrťského rybníka. Kromě tradičního kapra budou k dostání i amuři, siveni, candáti, štiky a líni. Plzeňané budou moci ve stejný termín tradičně zajít nakoupit kapry a stromky ke Košináři.

„Chov na Padrťských rybnících probíhá v unikátním ekologickém režimu. Dvojice rybníků napájí přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně využívanou zemědělskou půdu. Na rybnících je aplikován extenzivní chovný režim bez přikrmování a úpravy chemismu vody. O mimořádných podmínkách, v nichž ryby na Padrtích vyrůstají, svědčí i fakt, že v odtocích pod rybníky žije unikátní kolonie zvláště chráněného raka kamenáče,“ vysvětluje podmínky chovu ryb mluvčí VLS Jan Sotona.

Než hospodáři v Brdech přešli na nové metody chovu, zůstávalo v sítích kolem 40 tun ryb. Letos to bylo jen 15 tun. Více se tam také soustředí na chov štik a candátů, a proto je vylovených kaprů o poznání méně. Cena se ale pohybuje do 90 korun za kilogram.

„Kapři z Padrtí budou na sádkách v Mirošově v nabídce za cenu 89 Kč za kilogram. Vedle ryb bude v areálu probíhat také prodej vánočních stromků – smrků a borovic. Stromky nejsou produktem takzvaného plantážového pěstování a pocházejí z běžných výchovných zásahů v brdských lesích,“ dodal Sotona. Za smrček lidé zaplatí 150 korun, borovička je vyjde na tři stovky. Přehled otevírací doby sádek a ceny za jednotlivé druhy ryb najdete ZDE.

Plzeňané budou moci jako každý rok zajít k rybníku Košinář, kde i letos budou k zakoupení ryby i stromečky. Prodej potrvá od 17. do 23. prosince. Stromečky budou k mání už od pondělí 13. prosince. „Za kilogram kapra lidé zaplatí cenu od 95 korun, za stromky od 150 do 500 korun. V prodeji budou smrky a borovice z plzeňských městských lesů,“ doplnila tisková mluvčí magistrátu Eva Kriegerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Fröhlich

Štítky kapr, prodej, SVS, VLS, Vánoce, sádky, rybník, výlov, vánoční strom, ryby, Padrťský rybník, Mirošov, VLS ČR, okres Rokycany, Dolejší padrťský rybník, Brdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvánoční prodej ryb z ekologických chovů na Padrťských rybnících začne 17. prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.