Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mé ouško je maličké a nemám do něj dírku, popisuje Barunka. Rodina shání peníze na nákladnou operaci

Barunka se narodila se vzácnou vývojovou vadou. Na pravé ouško neslyší a kvůli tomu, že je malé, se stává terčem pozornosti svých spolužáků, kteří si jí kvůli tomu dobírají. Dívce, jež ráda hraje na klavír, by mohla pomoci operace. Nové ouško dokáží za pomoci moderní technologie vymodelovat lékaři v USA. Zákrok je však velmi drahý a celkové náklady jsou více než milion korun. Rodina z Mirošova na Rokycansku doufá, že se podaří vybrat dostatek peněz skrze sbírku.

Latinské slovo microtia doslova znamená „malé ucho“. Děti s tímto vzácným onemocněním mají malé, abnormálně tvarované nebo chybějící vnější ucho. V některých případech nemá dítě s mikrocií vyvinutý zvukovod a s tím spojenou ztrátu sluchu, tak jako Barunka. Toto se pak nazývá aurální atrézie.

Bára Křížová se narodila s vývojovou vadou, o které mnozí z vás možná ještě ani neslyšeli. Jedná se o atrezii zvukovodu a mikrocii pravého ucha. „Mé ouško je oproti druhému zdravému maličké a nemám do něj dírku,“ popisuje osmiletá dívka. Lékaři v pražském Motole u děvčete diagnostikovali středně silnou převodní nedoslýchavost. To však není jediné, co dívenku trápí. Má také srostlé dva krční obratle, skoliózu páteře a tortikolis, což je další vývojová vada, jež způsobuje, že se jí hlava naklání k jedné straně. V případě Báry k pravé.  

Dívka pravidelně navštěvuje fyzioterapeuta a její maminka s ní od narození provádí speciální cvičení, díky tomu dělá Barunka velké pokroky. Navíc je velmi nadaná a zvládla talentové zkoušky do Základní umělecké školy. „Učím se hrát na klavír a ráda tančím. Miluji našeho pejska Robínka, je to můj nejlepší kamarád. Chodím do 3. třídy základní školy a mám okolo sebe pár úžasných kamarádek. I přesto se ale dříve ve školce stávalo a teď i ve škole stává, že se mi některé děti smějí a ukazují na mě,“ postěžovala si.

Báře může pomoci operace

Takto vypadá ucho pacienta před a po speciální operaci, foto: plastický chirurg Youssef Tahiri

Zákrok je možné absolvovat i v České republice, kdy lékaři použijí metodu štěpu z žebra. To však rodina odmítá. „Jedná se o několik operací po sobě, dítě je několikrát v narkóze, ucho modelují z vyjmutého kusu jeho vlastní chrupavky, znamená to několik zásahů do těla a výsledky nejen nás hodně zklamaly,“ popisují manželé Křížovi.

Naděje vkládají do šetrnější metody plastických chirurgů z USA. Kteří k modelaci uší využívají materiál Medpor, ze kterého pomocí 3D skaneru vytvoří identické ucho podle toho druhého zdravého.

„Přejeme si pro naši dceru co nejšetrnější metodu s jasnými a hezkými výsledky. V jednom kuse jsme mysleli na to, že se jedná o zásah do hlavy našeho jediného dítěte. Neváhali jsme, pátrali dál a našli! Našli jsme práci úžasných plastických chirurgů v USA. Mají mnohaleté zkušenosti s rekonstrukcemi oušek u malých dětiček,“ říkají rodiče.

Operace v zahraničí je však velmi nákladná a rodina si ji nemůže dovolit. Na platformě Donio proto vznikla sbírka, jejímž cílem je vybrat částku 1 200 000 korun. K dnešnímu ránu se podařilo vybrat přes 217 000 korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv rodiny Křížových | Zdroj Donio

Štítky Sbírka, operace, plastická operace, nemocnice, ucho, mikrocie, atrézie, USA, okres Rokycany, Mirošov, plastický chirurg, Fakultní nemocnice v Motole, peníze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mé ouško je maličké a nemám do něj dírku, popisuje Barunka. Rodina shání peníze na nákladnou operaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.