Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Díky mamce jsem byla vychovávaná v mlíkařině, říká Hana Leherová

PR článek

Agrola z Jindřichova Hradce vyrábí jogurty a zákysy ve skle už skoro 30 let. Podle stejné receptury a stejným výrobním postupem zrání ve skle. Výraznou a neotřelou chuť jogurtů ovlivňují především mléčné kultury, které si Agrola sama pěstuje ve vlastní mikrobiologické laboratoři.

Agrolu vybudovali po revoluci jejich rodiče a oni teď pokračují dál v jejich stopách. Řeč je o čtyřech majitelích firmy Agrola z Jindřichova Hradce, kteří po svých rodičích převzali vedení firmy. „Je to pro nás srdcovka a výzva zároveň,“ říkají. Modernizují a chtějí se dál rozvíjet, na druhou stranu ale zachovávají tradiční výrobní postup, díky němuž mají jejich jogurty a zákysy svou specifickou chuť.

Agrola, zde žije jogurt z jižních Čech
Vlastní mléčné kultury
Zraje přímo ve skle
Bez přidaných konzervantů

Výraznou a neotřelou jogurtovou chuť nejvíce ovlivňují mléčné kultury, které si Agrola sama pěstuje ve své mikrobiologické laboratoři. Pro každou várku mléka je namíchaný určitý poměr kultur tak, aby chuť jogurtu a zákysu byla pořád stejná, protože mléko je pokaždé trochu jiné.

Jak to všechno začalo?

„V mikrobiologické laboratoři se zprvu pro mlékárny testovala kvalita mléka přidáním mléčné kultury, tzv. jogurtovým testem. Pokud se kultura začne správně množit, víme, že je mléko kvalitní. Na základě správného zrání je výsledným produktem jogurt. A právě tady se zrodila myšlenka vyrábět vlastní jogurty,“ říká Hana Leherová, která má mikrobiologickou laboratoř na starost. Pokračuje v tom, co ve firmě dělala její mamka, díky které byla v mlíkařině vychovávaná. S úsměvem dodává, že mikrosvět je její koníček.

V laborce mimo mléčné kultury pěstují i sýrařské kultury, ze kterých se vyrábějí tvarůžky. „Jsem ráda, že i moji kolegové mají Agrolu jako srdcovku. Třeba si koupí tvarůžky a pak doma zkoumají, jestli tam naše kultura dobře roste. Myslím, že je jejich práce baví, a to je pro mě důležité,“ říká Hana Leherová.

Ohodnoť článek

Štítky Agrola, mlíkařina, jogurty, zákysy, kultura, jogurt, sklo, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky mamce jsem byla vychovávaná v mlíkařině, říká Hana Leherová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.