Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolníci sesbírali v zákoutích města tuny odpadků a ještě nekončí

Parta dobrovolníků, která si říká Trash Hero, opět vyrazila poklidit na Vinice. Při své poslední akci nasbírali rekordních 1 426 kilogramů odpadu. Nejčastěji se jedné o pohozené plastové lahve, oblečení a výjimkou není ani nákupní vozík. Do terénu vyrazí opět začátkem listopadu. Během všech svých akcích nasbírali bezmála dvě a tři čtvrtě tuny odpadu.

Už podruhé vyrazili členové neziskové organizace Trash Hero na Vinice, aby se vypořádali se všudypřítomnými odpadky. Poprvé uklízeli v lesoparku za zastávkou Amfiteátr, kde dříve bivakovali bezdomovci. Tehdy v plastových pytlích odnesli 1 262 kilo odpadu. Dohromady s další akcí už to dělá skoro tři tuny materiálu, který nemá v přírodě co dělat.  

„Spousta odpadu tam ještě zůstala, takže tam zamíříme znovu. Bude to zřejmě na začátku listopadu, termín určitě včas uveřejníme na naší facebookové stránce, uvedl člen plzeňské odnože iniciativy Trash Hero Martin Košťál.


Do úklidu se může zapojit úplně každý

Dobrovolníci odnášeli z přírody textilie, matrace, PET lahve, plechy, mříže, koberce a různé plasty. Nechyběl ani rozbitý nákupní vozík. Ruku k dílu tentokrát přiložila hned dvacítka dobrovolníků, která v místě uklízela dvě hodiny.

Myšlenka celé akce je prostá. Mít kolem sebe krásnější okolí. „Většinou nás všechny štve nepořádek ve veřejném prostoru nebo v přírodě, takže naším cílem je uklidit jej a udělat veřejný prostor hezčí,“ vysvětluje Košťál.

Do parku Kilometrovka vyrazili pomáhat i skauti, kteří sesbírali 227 kilogramů odpadu. Kromě klasických odpadků narazili i na starou sekačku, cestovní kufr, dva grily, dětskou plastovou motorku nebo kanystr s přepálenu naftou.

Trash Hero je česká nezisková organizace, která má řadu buněk po celé republice. Ty tvoří party dobrovolníků, jež berou ekologii s úsměvem a do vlastních rukou. Iniciativa patří ke světovému hnutí Trash Hero, které uklízí na 162 místech v 15 zemích světa. Mottem dobrovolníků je, že Trash Hero, což je v překladu odpadkový hrdina, může být každý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Trash Hero Plzeň

Štítky Plzeň, Trash hero, odpadky, dobrovolníci, bezdomovci, Vinice, odpad, příroda, Martin Košťál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci sesbírali v zákoutích města tuny odpadků a ještě nekončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.