Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dalších 20 kamenů zmizelých připomínajících oběti holokaustu přibylo v ulicích Plzně

Dvacet dalších kamenů zmizelých, které připomínají oběti nacistické perzekuce, přibylo do chodníků na osmi místech v Plzni. Ve městě je teď takových kamenů 77. Kromě 15 kamenů připomínajících židovské oběti holokaustu se město k mezinárodnímu projektu tentokrát poprvé připojilo i s pěti kameny věnovanými plzeňským Romům, kteří byli za války odsunuti do koncentračního tábora v Letech u Písku.

Kameny, o které se má "zakopnout", takzvané Stolpersteine, mají přimět kolemjdoucí, zastavit se a vzpomenout si na oběti nacistického režimu. Nacházejí se před domy, v nichž tito lidé žili před násilným sestěhováním a deportací do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů. Přímo z Plzně odjelo v lednu 1942 ve třech transportech 2613 židovských mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo pouze 209 z nich. Deportace Romů z Plzně do tábora v Letech probíhaly od 3. srpna 1942. Tábor v Letech fungoval tři roky, během nichž jím prošla velká část Romů žijících na území Čech. Zemřelo v něm celkem 327 lidí a další stovky Romů z Let skončily v Osvětimi.

První kameny zmizelých se v plzeňských ulicích objevily v roce 2012. Do mezinárodního projektu, jehož autorem je německý výtvarník Gunter Demnig, se podle magistrátu zapojilo 26 evropských zemí. V 1800 městech a obcích bylo do letošního června položeno téměř 90 tisíc Stolpersteine.

„Je to způsob, jak připomenout šoa (holokaust) nejenom v tom obecném smyslu, ale i zcela konkrétně k našim spoluobčanům, kteří se stali obětí této tragické události během druhé světové války. Ten letošní ročník je výjimečný i tím, že v prostoru Zastávky v Doudlevcích si připomeneme i oběti romského holokaustu," řekl primátor Martin Baxa (ODS). Nové kameny v Přeštické ulici jsou věnované dospělým i dětem z romských rodin Janečkovových a Serynkových, kteří zahynuli v táboře v Letech.

Roma Josefa Serynka, za války působícího na Vysočině a přezdívaného "černý partyzán", město letos in memoriam ocenilo prestižní Cenou 1. června. „On jediný přežil, členové jeho rodiny se stali obětí holokaustu,“ připomněl Baxa.

Kameny zmizelých jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, do něhož je vyryto jméno, rok narození, rok deportace a místo úmrtí oběti holokaustu. Nově instalované kameny připomínají například na Palackého náměstí obchodníka s cukrovinkami Rudolfa Perelese, jeho druhou ženu Annu a dvě děti, kteří zahynuli v koncentračním táboře Izbica. Na Klatovské třídě jsou nové kameny před domem továrníka Zikmunda Friedlera a jeho ženy Emilie. Další kameny připomínají rodiny Friedlerových a Kleinových či lékaře Theodora Eisnera. Poprvé se pamětní kameny z centrálního obvodu rozšířily i do prvního obvodu, aby před dvěma domy připomněly osud významných rodů továrníků Krausových a Hanákových.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu / Richard Beneš

Štítky kameny zmizelých, židovské transporty, koncentrační tábor, oběti holocoustu, holokaust, Plzeň, Romové, válka, dům, Písek, rodina, Martin Baxa, druhá světová válka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalších 20 kamenů zmizelých připomínajících oběti holokaustu přibylo v ulicích Plzně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.