Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Farmáři z Plzeňského kraje čekají letos průměrnou úrodu obilovin

Zemědělci z Plzeňského kraje čekají letos průměrnou úrodu obilí. Sklizeň by měla skončit závěrem příštího týdne. Výkupní ceny obilovin jsou zatím nižší. Farmáři, kteří mají vlastní sklady, čekají na lepší nabídky od obchodníků. Novinářům to řekl předseda Agrární komory Plzeňského kraje Jaroslav Šíma.

"Řepka celonárodně až na výjimky trochu zklamala, byla drobná, neměla vodu, kdy ji chtěla, ale jinak byly porosty pěkné," uvedl. Výnosy jsou ale proti průměrným letům nižší. Vinou toho, že nemá dost oleje, nedostanou za ni zemědělci příliš vysokou sumu. Cena řepky nyní činí asi 9500 korun za tunu a zřejmě ještě o stokoruny klesne. Řepky bude méně. V ČR jí bylo letos zaseto o 15 procent méně.

"U ostatních plodin byla sklizeň z pohledu celého regionu průměrná. Není důvod říkat, že je malá a tak dále. Některým firmám se, tak jak to bývá, něco povedlo více a některým méně. Ale že by někdo úplně plakal, že je průšvih, tak to není," uvedl Šíma.

Cena obilí se ještě před začátkem žní blížila 4000 korunám za tunu, ale dnes této hodnoty nedosahuje. "Pšenice (ozimá, nejvíce pěstovaná obilovina v kraji) se prodává za 3750 až 3800 korun za tunu," uvedl Šíma. Osecké zemědělské, kterou vede, se podařilo ještě v dubnu nasmlouvat část úrody za 4000 Kč/t, další si zatím nechává v silech a věří, že se cena za tunu ke 4000 Kč přiblíží. "Podobný průběh je skoro každý rok. Na konci žní už víme trochu bilanci, tak se cena zvrtne ještě dolů, nebo zvedne. Myslím, že letos ale velký výkyv nebude," uvedl. Zatím se čeká, jak na tom budou hlavní sklizňové země na západě. Šíma odhaduje, že v Německu i Francii bude úroda podobná, tedy průměrná.

Farmáři, kteří mají sila, spíše čekají na lepší cenu. Kdo sklady nemá, musí prodat, s čímž obchodníci počítají.

V Plzeňském kraji začaly žně počátkem července. Vzhledem k tomu, že lokálně pršelo, tak gró letošní sklizně skončí příští týden. "V okrajích směrem ke Karlovým Varům a na kopcích to bude ještě chvíli trvat," uvedl Šíma. Zemědělci v kraji už sklidili obiloviny ze dvou třetin ploch. Ve skladech mají ozimý ječmen, téměř všechnu řepku a dvě třetiny ozimé pšenice. Už třetím rokem je trápí výrazný nedostatek vláhy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pěstování, obilí, firmy, Plzeňský, AUDIO, Plzeňský kraj, Jaroslav Šíma, Agrární komora České republiky, žně, Česko, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmáři z Plzeňského kraje čekají letos průměrnou úrodu obilovin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.