Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel Ladislav Potměšil. Byl dlouhodobě nemocný

Ve věku 75 let dnes v motolské nemocnici zemřel herec Ladislav Potměšil. Serveru Blesk.cz to potvrdil jeho syn Jan. Potměšil byl dlouhodobě nemocný. Během své téměř šedesátileté kariéry ztvárnil desítky filmových rolí. K těm nejznámějším patří major Maisner v komedii Byl jednou jeden polda či otec Horáček v muzikálu Discopříběh.

Ladislav Potměšil byl dvakrát ženatý, z prvního krátkého manželství s herečkou Jaroslavou Pokornou měl dceru, která se stala loutkoherečkou. Podruhé se oženil v roce 1973 s další hereckou kolegyní Jaroslavou Brouskovou, dcerou Otakara Brouska staršího. Ve vztahu, který vydržel skoro půl století, se mu narodili dva synové.

Herec Ladislav Potměšil strávil dvě dekády v někdejším Realistickém divadle a dlouhé angažmá měl později i v Divadle na Vinohradech, diváci ho ale znají spíše z rolí před filmovou a televizní kamerou. Poprvé se na plátně objevil už jako šestnáctiletý. Největší slávu Potměšil zažil v 80. a 90. letech díky divácky úspěšných sériím Discopříběh a Byl jednou jeden polda, které ovšem kritika strhala. Později uspěl v televizních seriálech, ať už v roli jednoho ze štamgastů v často reprízované Hospodě nebo jako doktor Čížek v Ordinaci v růžové zahradě.

„Z úspěchu obou dílů Discopříběhu mám radost. Jsou filmy, které si už nikdo nikdy nepromítne, a takové jsem také natočil, ale na tyhle se lidé dívají pořád, dokonce i mladí. Ať si kritici říkají, co chtějí, odezvu to má," řekl před lety Potměšil v rozhovoru pro deník Právo o rolích, které z něj udělaly hvězdu. A podobně viděl i svého majora Maisnera z české variace na Policejní akademii. „Šlo o naprosté nepochopení žánru crazy komedie. Já za podstatné považuji, jestli mou práci ocení diváci... návštěvnost kin i sledovanost u televizních obrazovek byla vynikající," odrážel Potměšil nelibost recenzentů.

Ke hraní ho přivedl otec

Rodák z pražského Žižkova se k hraní dostal díky otci, milovníkovi divadla. „Maminka ze mě chtěla mít lékaře, a tento sen jí vyplnila sestra, která se lékařkou skutečně stala," vzpomínal Ladislav Potměšil, který už jako dítě veřejně recitoval a zpíval v souboru Rudý šátek v karlínském domě pionýrů. Ve 13 letech se poprvé objevil na jevišti Vinohradského divadla, a jak po letech vyprávěl, díky scénce pro odborářský sjezd tehdy dokonce dostal hereckou legitimaci. Skutečného angažmá na pražské "měšťanské scéně" se dočkal až po čtyřech dekádách, v roce 1997, kdy ho přijala Jiřina Jirásková.

Jedna z nejznámějších scén filmu Discopříběh se natáčela v Plzni. Rudolf Hrušínský nejmladší proslavil plzeňské náměstí Republiky, které musel kvůli prohnané sázce přeběhnout. Ve filmu se kromě náměstí objevuje i křižovatka U Práce a Divadlo J.K. Tyla. Všímaví diváci také ve snímku postřehnou i bývalý obchodní dům Prior na Americké třídě.

Až koncem 80. let zaznamenal skutečný úspěch jako otec Horácek v Discopříběhu, kterého si zopakoval i v pokračování z roku 1991. Mezi roky 1995 a 1999 se pak s režisérem těchto dvou komedií Jaroslavem Soukupem potkal také jako hlavní hrdina třídílné filmové série Byl jednou jeden polda. Na přelomu 80. a 90. let také po letech změnil divadelní působiště, ze Smíchova přes krátké působení na Palmovce došel na Vinohrady.

Od přelomu století se Potměšilova tvář stále častěji objevovala v televizi, zprvu třeba v novácké Hospodě, kde ve více než pěti desítkách epizod ztvárnil špeditéra Nováka. Cestu mezi největší hvězdy českých obrazovek mu pak otevřela role gynekologa Aleše Čížka z obou "Ordinací", kde hrál mezi roky 2005 a 2008 v téměř dvou stovkách dílů. Následovaly podobně koncipované "dlouhověké" seriály Cesty domů (2010 až 2015), Svatby v Benátkách (2014 až 2015) nebo Přístav (2015 až 2017). Zároveň Potměšil občas vystupoval pohostinsky v divadle, v posledních letech se ale kvůli vážné nemoci stáhl do ústraní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv TV Nova

Štítky Ladislav Potměšil, film, divadlo, úmrtí, Praha, herec, komedie, Byl jednou jeden polda, Fakultní nemocnice v Motole, Divadlo na Vinohradech, Otakar Brousek starší, Jaroslava Pokorná, Jaroslava Brousková, Discopříběh, Švandovo divadlo na Smíchově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Ladislav Potměšil. Byl dlouhodobě nemocný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.