Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jan Svěrák natáčel v Plzni svůj nový snímek, Vojtu Kotka zavřel do borské věznice

Příběh o stárnoucím spisovateli, kterému začnou vcházet do života postavy z jeho vlastních povídek. Tak zní v krátkosti obsah nového filmu Jana Svěráka „Betlémské světlo“. Předlohou byly povídky jeho tatínka. Natáčení zavedlo filmaře také do západočeské metropole. Plzeňané tak ve snímku budou moci poznat záběry ze slavné borské věznice či Nové scény Divadla J. K. Tyla.

Jana Svěráka doprovázel na natáčení zhruba sedmdesáti členný štáb. Snímek vznikl podle knižních povídek Zdeňka Svěráka, z nichž jedna nese název Betlémské světlo, podle které se jmenuje celý film. Sám autor si zde zahraje také jednu z hlavních rolí. 

Když tatínek začal vydávat knížky svých povídek, tak jsem si některé oblíbil a bylo mi líto, že jsou to krátké příběhy, že to není na celovečerní film. Pak jsem dostal nápad, že je spojím s jeho postavou jako stárnoucího spisovatele, kterému už to třeba tolik nepálí, ale nechce přestat psát. Že budu vyprávět několik povídek s jeho životním příběhem. A to už začalo fungovat. Sleduji více postav, více příběhů, a ještě jeho příběh k tomu,” vysvětlil režisér Jan Svěrák, který se kromě režie ujal také tvorby scénáře.

Filmový štáb natáčel hned na dvou lokacích v Plzni. Jednou z nich byla borská věznice. Sám režisér přiznal, že dostat se do těchto míst je poměrně složitý proces, ale je také velká úleva se opět dostat ven.

Bylo to určitě logisticky složité i pro vězeňskou službu, ale vše šlapalo jako hodinky. Byli hrozně milí. Člověk má z těchto míst respekt, je to jako točit v krematoriu. Je to nepatřičné. Tam nemáte co dělat, energie je tam zvláštní, ale když se to do filmu dostane a má to smysl, tak ať to je vězení, které je obrazově zajímavé,“ vysvětlil režisér, proč zvolil právě plzeňskou věznici.

V Betlémském světle diváci spatří řadu našich oblíbených herců, například Vojtěcha Kotka, který se právě účastnil natáčení v Plzni.

Hraji postavu, kterou píše pan autor Šejnoha, jehož hraje Zdeněk Svěrák,“ uvedl populární herec. „Jsem nadšený, že zase pracuji a že tady mohu být. Ono je to tak, že člověk nemá buď nic, nebo toho má strašně moc. Já do toho točím Marii Terezii a zkouším Wericha, takže práce je dost. A jsem za to strašně vděčný. Je štěstí, že mi chodí samé hezké nabídky,“ pochvaloval si herec.

Tramvaje jako ve Varšavě

Interiéry Nové scény se v chystaném snímku proměnily ve varšavskou galerii umění. Filmaře zaujalo plzeňské divadlo především moderním architekturou a tím, že kolem ní projíždějí tramvaje. Tyto dopravní prostředky mají v hlavním městě Polska žlutou barvu, stejně jako v Plzni.

Diváci se mohou těšit i na další herecké osobnosti. Stejně jako v úspěšném snímku Vratné lahve se i tady zhostí role manželky Zdeňka Svěráka Daniela Kolářová. Dále se ve filmu představí Tereza Ramba, Vladimír Javorský, Jitka Čvančarová, Miroslav Táborský, Jan Budař či Ondřej Vetchý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Teglý, © Biograf Jan Svěráka | Zdroj Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje

Štítky film, natáčení, Plzeňský kraj, Regionální filmová kancelář, Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, povídka, Plzeň, Vojtěch Kotek, Betlémské světlo, Divadlo J. K. Tyl, režisér, Marie Terezie Habsburská, Jan Werich, Jitka Čvančarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Svěrák natáčel v Plzni svůj nový snímek, Vojtu Kotka zavřel do borské věznice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.