Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sníst a vyhodit. Jaké chyby lidé nejčastěji dělají při třídění obalů z rozvozu jídla?

PR článek

Zákaz návštěv restaurací, lockdown a práce či škola z domu. Pandemie koronaviru značně proměnila spotřebitelské chování společnosti. Rapidně se zvedl zájem o jídlo z rozvozu a úměrně tomu stoupl i odpad tvořený obalovými materiály potravin. Do barevných kontejnerů krabičky od jídla většinou patří. Jaké chyby však mohou výrazně zkomplikovat jejich recyklaci?

Nelámat si hlavu s vařením nebo prostě jen podpořit svou oblíbenou restauraci v těžkých časech. Lidé si v posledním roce značně přivykli objednat si jídlo za pomocí rozvozové služby. Jednorázové obaly pak většinou putují rovnou do koše. Zvýšený objem obalových materiálů registrují i na třídících linkách.

„Pandemie se podepsala na množství i skladbě tříděných odpadů. Lidé trávili více času doma, objednávali si jídla domů nebo si doma vařili, produkovali tedy více obalů od potravin,” uvedla Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů. 

Zbytky jídla komplikují recyklaci

Právě obalové materiály mohou představovat v procesu recyklace problém. „Jednou z častých chyb je třídění obalů se zbytky jídla, které mohou kontaminovat zbylý obsah tříděných odpadů v barevném kontejneru,” vysvětlila Müllerová.

Organický odpad a mastnota totiž kontaminují tříditelný odpad a v nejhorších případech mohou znemožnit recyklaci celého obsahu kontejneru nebo degradovat surovinu, která se recyklací vyrábí. 

Očistit a vyhodit do správného kontejneru

Jak tedy kontaminaci předejít? Podle Müllerové není třeba nijak zvlášť důkladné vymytí. Obal je potřeba zejména vyprázdnit a zbavit mastnoty. „Drobné znečištění nevadí, stačí obal vytřít ubrouskem,” popsala. 

Důležité je samozřejmě i správné umístění odpadu do barevných kontejnerů. Polystyrenový box patří do žlutého kontejneru, stejně jako plastová víčka nebo plastové kelímky od pití. „Papírový box, pokud není znečištěný či promaštěný, lze vytřídit do kontejneru na papír, v opačném případě patří do směsného odpadu,” doplnila Müllerová.

Eko obaly na vzestupu

Narůstajícím trendem je v poslední době používání rozložitelných obalových materiálů. Potvrzuje to i ředitel rozvozové služby Wolt v Česku Jan Foret. Podle něj sice tvoří objednávky do eko obalů zatím minoritní část, možnost vybrat si restauraci podle přístupu k balení jídla však vyhledává stále více lidí. „Postoj veřejnosti k ochraně životního prostředí se ale neustále vyvíjí, a očekáváme, že kompostovatelné obaly budou čím dál tím více používané,” prohlásil Foret. 

Poukázal přitom na zkušenosti mezinárodní společnosti ze severských zemí. „Například v Estonsku si Wolt dal za cíl, aby většina partnerských restaurací během pár měsíců používala ekologické obaly – a povedlo se,” uvedl Foret. „U nás sekci EKO obaly využívá čím dál více zákazníků a právě jejich poptávka by mohla restaurace a podniky postupně motivovat k udržitelnější cestě,” dodal.

Co s rozložitelnými obaly?

Pro správné třídění rozložitelných obalů je však potřeba být dobře informován. Na první pohled mohou budit zdání plastu nebo papíru, vyrobeny jsou však z organických materiálů, například bramborového škrobu nebo cukrové třtiny. “Tyto na první pohled „plastové“ obaly mohou při recyklaci se standardními plasty způsobovat problémy, stejně jako zbytky jídla,” sdělila Müllerová.

Podle Miriam Nálepkové ze společnosti Mintek, jež se zabývá výrobou a distribucí kompostovatelných materiálů, je třeba vědět, jak s konkrétními eko obaly nakládat. „Rozlišujeme kompostovatelné obaly s certifikací OK Compost a OK Compost home,” uvedla Nálepková.

Zatímco produkty OK Compost Home se rychle rozloží v běžném domácím kompostu na organický odpad, výrobky označené jako OK Compost jsou určeny především pro elektrické nebo průmyslové kompostárny. „Pokud lidé nemají k dispozici elektrický kompostér nebo alespoň domácí organický kompost, obal by měli vyhodit do běžného směsného odpadu,” vysvětlila Nálepková. „V každém případě by měl prodejce vždy dobře informovat o tom, jak s daným obalem nejlépe nakládat,” uzavřela.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Unsplash.com

Štítky třídění odpadu rozvoz jídla, eko-kom, chyby, kompostovatelný odpad, jídlo, odpad, recyklace, pandemie covidu-19, Česko, Wolt, EKO-KOM, a.s., Estonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníst a vyhodit. Jaké chyby lidé nejčastěji dělají při třídění obalů z rozvozu jídla?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.