Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nadšenci staví každý rok naprosto kuriózní májky. Vznikají tak originální umělecká díla

Obří lízátko, ikonická paštika nebo jehla v kupce sena. Skoro se až zdá, že nadšencům z malé vsi na severním Plzeňsku nikdy nedojdou nápady. Doklady o zvyku stavění májů sahá v našich zemích až do 15. století. Netradiční májky v Chotiné začali tvořit zhruba před deseti lety a ani koronavirus je od jejich počínání neodradí.

„Je to už hrozně dávno, ale začalo to u našeho hospodského, který vždy nadával, že je ta májka moc nízká nebo moc křivá. Tak jsme si řekli, že mu na just uděláme borovici. Ve výsledku z toho byla taková štětka a ujalo se to. Od té doby jsme si začali vymýšlet různé kraviny. Samozřejmě se na to lidé pokaždé těší, takže se snažíme to ozvláštnit a každý rok to někam posunout,“ vysvětluje František Valeš, zakladatel Společenstva vykalenejch hřebíků, které má celou tuto taškařici na svědomí.

Mezi prvními májkami tak bylo například hnízdo s čápem, palma, kterou místní oslavovali v převleku za černochy nebo eroticky laděný posed s nápisem „máj – lásky čas“.

„Nápadů máme pořád hodně, ale musíme se také řídit tím, co jsme schopni vyrobit. Asi nejznámější byla májka Májka. S polepy na plechovku piva v roce 2019 nám pomáhal grafik a byl to asi nejnákladnější kousek. Peníze vybíráme na májce, ale ve Společenstvu máme taký nějaký fond,“ pokračuje Valeš.

Někdy se námětem stanou i politici. V roce 2016 se tak na májku se zavěšenými rudými trenkami sápal sám prezident

Skoro se až nabízí myšlenka, jestli to celé není promyšlený strategický tah, aby májku z čirého obdivu nikdo ze sousední vesnice nepřišel podříznout. Ovšem i kdyby to někoho napadlo, nepochodil by. Májku tu hlídají zuby nehty.

„Loni jsme ji měli skoro až od září, kdy jsme udělali šíp zapíchnutý v zemi a byl terč nakreslený na silnici. Letos budeme stavět v termínu, ale neprozradím co. To se musí každý přijet podívat,“ tajnůstkaří Valeš.

V předvečer prvního května se stavěl máj a dodnes je v téměř každé vesnici na začátku května vidět krásná májka, symbol jara. Stejně starou tradicí jako stavění májky (doklady o tomto zvyku jsou již z 15. století) je nejspíš i její kradení přespolními sousedy. Mnohdy se kvůli tomu i dnes strhne pořádná rvačka. Dříve mládenci navíc stavěli menší májky, ozdobené břízky, před domy svých dívek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Máje, májky, tradice, Chotiná, Plzeňsko, umělecké dílo, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci staví každý rok naprosto kuriózní májky. Vznikají tak originální umělecká díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.