Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Udělejte něco pro přírodu ve svém okolí a zapojte se do velkého jarního úklidu

Proč při rodinné procházce neudělat i něco pro naše životní prostřední? Tuhle otázku si kladou i pořadatelé velké jarní akce Ukliďme Česko, která začíná už tuto sobotu. Zatím je v Plzeňském kraji přihlášeno přes osm desítek míst, kde se dobrovolníci pustí do sběru pohozených odpadků. Místní organizátoři by jim měli poskytnout patřičné vybavení. Do terénu by se ale měly vydat spíše menší skupinky.

Aby se akce mohla uskutečnit, museli pořadatelé přijít s náhradním řešení. Vše musí proběhnout tak, aby se dodržela všechna vládní opatření. Místní organizátoři proto zřizují pro dobrovolníky i například takzvané Pytlomaty.

Jeden z pytlomatů: foto: Ukliďme Česko

Pro jejich podporu jsme se (i po zkušenostech z loňského jara) rozhodli doporučit místním organizátorům zřídit místa, kde si jednotliví dobrovolníci mohou vyzvednout pytle na odpad, takzvané Pytlomaty doplněné o jednoduchou mapku, kde je nejvíce potřeba uklidit a kde zanechat sesbíraný odpad,“ říká Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Takových míst najdete na mapě úklidu požehnaně. Přihlášených organizátorů z řad firem, spolků, obcí či jednotlivců je na interaktivní mapě přes 1000.

V Plzeňském kraji se lidé pustí letos do úklidu na více než 80 místech. Na sběr odpadu se vydají také členové Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM. Sraz dobrobolníků je v 10 hodin před sídlem organizace. Zde zájemci dostanou pomůcky a domluví se i na odvozu sesbíraných odpadků.  Do akce se pustí po skupinkách, ideálně po dvojících.

„Pojďte spolu s námi uklidit nejen okolí TOTEMu – od TOTEMu k Šídlováku a na druhé straně silnice směrem k Petrovským dírám, a potom od Šídlováku kolem Nováčku a za tratí kolem Sofronky a Senečáku. Chcete-li přírodě trochu pomoci, pojďte do toho s námi,“ zvou dobrovolníci.

Dobřany, Šťáhlavy, Vřeskovice na Klatovsku, Nepomuk nebo třeba Malesice. Výčet míst, kde mohou lidé pomoci je opravdu velký.

„Letos to nebude akce hromadná, jak jsme byli zvyklí, ale individuální. Přichystali jsme sedm uklízecích tras pro Malesice i Vlkýš, kam dobrovolníky ochotné zapojit se v sobotu vyšleme. Dřina to nebude. "Stačí" nám, když při "rodinné" vycházce posbíráte, co do přírody nepatří. S pytli odpadků se ani netřeba nikam tahat, až budou plné, stačí je zanechat na místě a dát nám vědět kde přesně jsou. My si je přivezeme. Stejně tak zlikvidujeme případnou černou skládku, kterou objevíte,“ dodal starosta Malesic Aleš Tolar (PRO Plzeň).

Loňský velký jarní úklid museli organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko bohužel odvolat. V té době měli před vyhlášením nouzového stavu přihlášeno rekordních 2 4000 úklidů.  „Nicméně část dobrovolníků uklízela individuálně, řada z nich i opakovaně. Podporu jsme se jim snažili poskytnout alespoň formou zřizování pytlomatů a uspořádali jsme pro ně i fotosoutěž s názvem Rouškový úklid,“ dodal  za organizátory Radek Janoušek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ukliďme Česko

Štítky Ukliďme Česko, Plzeň, Plzeňský kraj, Malesice, TOTEM, úklid, odpad, příroda, Česko, Miroslav Kubásek, Aleš Tolar, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělejte něco pro přírodu ve svém okolí a zapojte se do velkého jarního úklidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.