Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňanům není lhostejné životní prostředí, ukázaly výsledky dotazníků

Na území Plzeňské aglomerace žije přes 300 tisíc lidí. Jaké jsou jejich priority a kde by uvítali zlepšení? Na to měla odpovědět laická veřejnost prostřednictvím dotazníkového šetření. V něm se většina shodla, že zásadní je otázka životního prostření. Zejména pak hospodaření s vodou nebo nakládání s odpady. Například mobilita se umístila až skoro na konci. Výsledky chce město využít v rámci příprav nového dokumentu Strategie Plzeňské aglomerace 2021+.

Průzkum mimo jiné ukázal, že se veřejnost na zásadních otázkách shoduje s odborníky. Na novém dokumentu pracuje Útvar koordinace evropských projektů města Plzně. Sběr odpovědí probíhal zhruba měsíc skrze elektronický dotazník. Odpovědí přišlo pět set. Hodnotit mohli lidé celkem pět oblastí.

„Rozdíly ve vnímání důležitosti jednotlivých opatření jsou u odborníků a veřejnosti minimální. Prioritou pro veřejnost v Plzeňské aglomeraci, čítající 108 obcí, což je 22 procent obcí celého Plzeňského kraje a 309 tisíc obyvatel, je oblast životního prostředí. Ta zahrnuje opatření týkající se udržitelného hospodaření s vodou, odpady nebo energií. Nejdůležitější opatření, které v této prioritě bylo zvoleno a zároveň odráží téma, jež v posledních době ve společnosti rezonuje, je zadržování vody v krajině a sídlech. Dále je jako potřebný vnímán rozvoj vodohospodářské infrastruktury, zefektivnění hospodaření s energií či zvýšení recyklace a využití odpadů,“ vysvětlil primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Na druhém místě se umístila veřejná vybavenost a služby občanům. Zde jako nejpalčivější problém spatřují lidé v dostupnosti zdravotních a sociálních služeb. „V závěsu je poté rozvoj vzdělávací soustavy včetně vzdělávání neformálního,“ doplnil primátor.

Na pomyslné třetí příčce se umístila priorita inovací, vzdělávání a podnikání. Zde se jak laici, tak i odborníci shodli na potřebě rozvoje a vzniku moderních, ekonomicky perspektivních, a především udržitelných odvětví.

„Mobilita skončila na předposledním místě. Zde je jasným cílem vytvoření inteligentního a integrovaného dopravního systému. Na škále důležitosti je pak o něco níže, nicméně stále potřebně, nahlíženo na dopravní dostupnost aglomerace a její rozvoj. Poslední prioritou je udržitelný rozvoj měst a obcí, kde se laická i odborná veřejnost shodla v tom, že nejpotřebnější je revitalizace veřejných prostranství a historického potenciálu obcí,“ poznamenal ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš.

Hlavním smyslem strategického dokumentu je definovat, jaké aktivity by v území měly být realizovány v horizontu sedmi let tak, aby byla podporována konkurenceschopnost území a jeho udržitelný rozvoj. Dokument úzce navazuje na cíle Strategie regionálního rozvoje ČR 21+, který vychází ze Strategického rámce ČR 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky průzkum, Plzeň, Plzeňský kraj, aglomerace, životní prostředí, vybavenost, mobilita, odpad, Česko, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňanům není lhostejné životní prostředí, ukázaly výsledky dotazníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.