Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Firmy z ČR samy zvládají obnovu i servis jaderných zdrojů

České firmy, které s klíčovým podílem Škody JS Plzeň postavily obě jaderné elektrárny v ČR, dlouhodobě zvládají vlastními silami jejich modernizaci a servis. Od doby, kdy se zdroje v Temelíně a v Dukovanech rozběhly, představují české dodávky, kromě jaderného paliva, rozhodující podíl na uskutečněných zakázkách. Novinářům to řekl Petr Kryl, ředitel divize inženýringu a systémů kontroly a řízení Škody JS. Firma vyrobila reaktory pro Temelín i Dukovany a byla dodavatelem celého primárního okruhu včetně designu, montáže a uvedení do provozu.

Škoda JS se svými subdodavateli má dlouhodobý kontrakt na servis primárního okruhu Temelína i Dukovan, aktuálně do roku 2021. V obou elektrárnách působí trvale přes 200 škodováků.

Podnik, jehož tržby se pohybují kolem čtyř miliard korun ročně, inkasoval za deset let z inženýringu, hlavně z modernizace jaderných elektráren, přes 20 miliard korun. České zakázky tvořily kolem osmi miliard Kč. Stabilně téměř pětinou se na tržbách podílel servis primárních okruhů. Škodovka na nich dělá údržbu a opravy zařízení a zajišťuje tak provozuschopnost a bezpečnost výrobních bloků.

Zásadní zakázkou byla v letech 2001 až 2008 výměna celého bezpečnostního systému řízení Dukovan, kdy byl ruský analogový systém nahrazen digitálním. Na projekt za sedm miliard korun navázala řídicí část za dalších 5,5 miliardy Kč, která skončila v roce 2017. "Obě zakázky jsme dokázali provést v plánovaných odstávkách na výměnu paliva, provoz bloků jsme v podstatě neomezili. Vše přesně podle harmonogramu a v plánovém rozpočtu. Neznám na světě jiný případ podobného rozsahu, který by se takhle povedl," uvedl Kryl.

Škoda JS měla podle něj vždy na modernizaci českých jaderných elektráren klíčový podíl. Buď ji sama prováděla nebo koordinovala činnost převážně českých firem. Ruský design si osvojila a transformovala na české poměry. "Naše firmy už znají tu technologii natolik, že ji mohou od doby výstavby samy udržovat a modernizovat," řekl mluvčí firmy Jan Stolár.

Podnik s 1100 lidmi má výhodu, že se věnuje inženýringu, servisu a výrobě a v každém období zajišťuje stabilitu jiný pilíř. Inženýring, který v posledních letech výrazně vedl, tvořil loni více než tři čtvrtiny tržeb. Jednou ze zakázek byla dostavba slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Letos a příští rok očekává Škoda JS výrazné tržby z výroby, zejména díky tomu, že nabíhá výroba vnitřních částí reaktoru pro britskou elektrárnu Hinkley Point. "Jsme jednou z firem, které dodávají zásadní komponenty reaktoru pro nový evropský jaderný zdroj. To je vynikající reference a důkaz toho, že nejsme závislí jen na ruských technologiích," uvedl Kryl. Hodně se na výrobě i tržbách budou podílet také dodávky kontejnerů na vyhořelé palivo pro Temelín.

Autoři | Foto Škoda JS

Štítky ČR, energie, stroje, jaderná, firmy, Škoda JS, Česko, Dukovany, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Plzeň, ŠKODA AUTO a.s., Jaderná elektrárna Mochovce, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy z ČR samy zvládají obnovu i servis jaderných zdrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.