Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vývoj česko-izraelských vztahů představuje výstava z pera studentů plzeňské Sutnarky

Záhadné pouta, tak zní název výstavy věnované výjimečného vztahu mezi oběma národy. Námět sestavil její kurátor a diplomat Robert Řehák ve spolupráci se specialistkou na Blízký východ Renátou Fučíkovou. Panely s ilustracemi studentů Fakulty umění a designu budou ve Smetanových sadech do 28. ledna. Plzeň dlouhodobě spolupracuje s Izraelem, zejména v kulturní oblasti.

„Tradice dobrých vztahů mezi oběma zeměmi je dlouhodobá a město Plzeň tyto hluboké vztahy již léta rozvíjí. Spolupracuje s Izraelem zejména v kulturní oblasti, o čemž svědčí mimo jiné i podpora tohoto projektu, jenž přibližuje vzájemné vztahy na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Každoročně si lidé čtením jmen také připomínají transporty, při nichž bylo z rodného města odvlečeno na tři tisíce Židů. Před domy, kde oběti nacismu žily jsou instalovány Kameny zmizelých. V současné době je v Plzni umístěno již 57 pamětních kamenů

Kromě tohoto projektu je v Galerii Ladislava Sutnara naistalována výstava Masaryk Square AR/VR Exhibition, která pracuje  s rozšířenou realitou. Jedná se o první počin, který vzešel ze spolupráce Fakulty designu izraelského Holon Institute of Technology a plzeňské Sutnarky. Začátek spolupráce se váže k třicátému výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Státem Izrael a Českou republikou.

S ohledem na leitmotiv naší spolupráce a náš progresivní zájem o nová média jsme se rozhodli zvýraznit a oživit ve virtuálním světě klíčové osobnosti a historické události, které jsou pojítkem mezi českou a izraelskou kulturou a společností. Naše společné výstavy a projekty se proto soustředí právě na významná témata našeho společného dědictví,“ popisuje kurátor Galerie Ladislava Sutnara Jan Van Woensel.

Impulsem pro tuto formu prezentace se stal prostor skutečného Masarykova náměstí v Tel Avivu. Izraelští  studenti na základě svého výzkumu vytvořili virtuální prostředí, které diváka pohltí a aktivně zapojí. V malých týmech pod vedením zpracovali sedm jedinečných projektů, které se představí právě v rámci už zmíněné výstavy Masaryk Square AR/VR Exhibition.

„Vzhledem k současné epidemiologické situaci, která neumožňuje otevření Galerie Ladislava Sutnara pro veřejnost, je instalace výstavy koncipována tak, aby byla dobře viditelná z ulice. Výstavu ve Smetanových sadech doplňují panely, umístěné v mázhauzu radnice,“ dodává mluvčí Západočeské univerzity Šárka Stará.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky Plzeň, výstava, historie, Izrael, ZČU, Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara, vztah, projekt, Renáta Fučíková, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Blízký východ, galerie, Ladislav Sutnar, Martin Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vývoj česko-izraelských vztahů představuje výstava z pera studentů plzeňské Sutnarky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.