Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nábytek nebo oblečení z druhé ruky? Pozor, ať si nepřinesete i nezvané hosty

Jak si domů nezanést štěnice? To je otázka, na kterou asi neexistuje odpověď. Škůdce si lidé mohou přinést prakticky odkudkoliv. Z hotelu, z pronajaté prázdninové chalupy nebo například pokud se rozhodnou pro nábytek z bazaru. Velké riziko tak představují různé burzy, kde sice výhodně seženete hezkou čalouněnou sedačku, jako bonus ovšem dostanete vajíčka parazitů. Jsou drobná, bílá a okem nepostřehnutelná. Mohou být i v oblečení.

Štěnice je parazit aktivní především v noci, kdy vylézá sát hostiteli krev. Dospělý jedinec má 3-4 mm, je tmavě hnědé barvy. Samičky dokáží za svůj život naklást až 500 vajíček. Nemají rády světlo a tak se ukrývají na tmavých místech jako jsou matrace, různé škvíry nebo za obrazy. Dospělá stádia dokáží vydržet bez potravy i celý rok

České domácnosti stále zamořují štěnice, zbavit se jich není vůbec snadné. O tom ví ostatně dost i Richard, který si škůdce nejspíš přivezl z pobytu na chalupě u svého známého. Pár štípanců už měl, bylo ale léto, a tak to přisuzoval komárům.

„Dlouhou dobu se nic nedělo. Až jednoho dne byla naše dcera poštípaná. Nejdříve jsme si mysleli, jestli nemá začínající lupénku nebo jiný kožní problém. Pak jsem našel první mrtvé brouky. Hned jsme vyházeli nábytek z dětského pokoje, štěnice se ale brzy rozšířily po celém bytě. Dnes už máme za sebou několik návštěv deratizátora a určitě nejsou poslední,“ vypráví muž z Karlovarska.

Podle deratizátorů si lidé často škůdce domů nastěhují se staronovým nábytkem. Velké riziko tak představují bazary i populární burzy. Lidé tak sice získají za pár korun nový kus do domácnosti, riskují však, že si s ním přinesou i nechtěné spolubydlící.

„Lidé si nás volají zpravidla hned, jak si všimnou, že jsou poštípaný. Ta štěnice má jednu zásadní vlastnost, že těch vpichů na kůži je několik v řadě nebo ve shluku, tomu se říká, že to řetízkuje. Takže i podle toho lékaři dokážou bezpečně identifikovat, že to pochází od štěnice. Samotné bodnutí vás v noci nevzbudí, štěnice saje krev několik minut, poté se ukryje poblíž hostitele, nejčastěji v posteli,“ vysvětluje deratizátor Vladimír Měřínský.

Nestyďte se říct o pomoc

Mít doma štěnice není věcí, kterou by se někdo z nás chlubil. Také zde vládne zažitá představa, že se škůdci nacházejí pouze v neudržovaných prostorách nebo na horších ubytovnách. To ale není pravda. Setkat se s nimi může každý z nás. Velkou chybou je pak podle odborníků nápad, vypořádat se s dotěrným hmyzem svépomocí. Komerční prostředky totiž obsahují velmi nízké koncentrace účinných látek. A čím déle se problém profesionálně neřeší, tím víc se škůdce namnoží.

Kousnutí od štěnice není nic příjemného, v některých případech to může vyvolat i silnou alergickou reakci. Ke zmírnění pocitu svědění stačí klasické gely po štípnutí hmyzem, chladivé obklady, citronová šťáva nebo směs vody s jedlou sodou

„Má to spíše repelentní účinek, tu štěnici to odežene od té postele, ale ona si rychle najde místo jinde. Během noci dokáže ujít až osm metrů. Jakmile na to lidé přijdou, neměli by se stydět zavolat. Od odborných firem za tu konzultaci nic nedají a budou vědět jaký typ hubení bude potřeba, jaký bude postup a jaká bude cena. Sami kýženého výsledku nedosáhnou,“ zdůrazňuje odborník.

Cena za likvidaci se pohybuje od 2000 do 5000 korun. Většinou se jedná o tři postřiky, pokud je místo enormně zamořené, může jich být i více.

„Vajíčko štěnice je velmi drobné a bílé. Laik i odborníci nemají skoro žádnou šanci vajíčko na textilii rozpoznat. Takže si lidé mnohdy ani nevšimnou, že jich mají na matraci celé hromady. Co se osvědčilo je například čistit matrace parním čističem,“ doporučuje Měřínský.

Rada, jak štěnicím předcházet asi neexistuje. Obecně lze říci, že není na škodu se před dovolenou poptat, zda se v okolí hotelu nevyskytují problémy se škůdci. Při ubytování je vhodné nechat zavazadla v chodbě a co nejdál od postelí, kde nejčastěji štěnice přežívají. Prádlo zasažené brouky je také dobré vyvařit nebo vyprat na 60 stupňů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky štěnice, hmyz, deratizátor, nábytek, bydlení, vejce, škůdce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nábytek nebo oblečení z druhé ruky? Pozor, ať si nepřinesete i nezvané hosty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.