Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velké stěhování na mapě kraje, jižní Plzeňsko se bleskově zvětšilo o devět obcí

Tak to tady ještě nebylo! Hned devět měst a obcí se správně přesunulo z okresu Domažlice do okresu Plzeň - jih, který se výrazně zvětšil. Změna se týká Holýšova, dále potom obcí Bukovec, Čečovice, Černovice, Horní Kamenice, Kvíčovice, Neuměř, Štichov a Všekary. K jižnímu Plzeňsku tedy od 1. ledna nově patří 6558 obyvatel, výměra okresu Plzeň-jih se rozšířila o 7159 hektarů.

Změna by měla občanům zejména usnadnit a zkrátit cestování na úřady. Výrazně blíže to teď mají na úřady do Stodu nebo v Plzni, než když museli cestovat do Domažlic nebo do Horšovského Týna. O změnu jedno město a obce usilovaly už 18 let. Teprve teď se podařilo celou záležitost formálně dořešit. Informoval o tom ředitel krajské správy ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad.

"Iniciovali jsme to už před 18 lety, protože jsme nechtěli spadat pod Horšovský Týn. Chtěli jsme být sami obec s rozšířenou působností. Pak jsme spadali pod Stod, ale muselo se to dotáhnout do konce. Problémem je, že si všichni musíme změnit občanské průkazy," řekla místostarostka Holýšova (Pro Holýšov) Hana Valachovičová.

K vyřizování sociální podpory teď budou lidé jezdit do Plzně, kde už mají finanční úřad. "Dotáhlo se to zákonně, ale jsou tam pořád nedostatky," uvedla starostka. Soud, katastrální a pozemkový úřad zůstává v Domažlicích. Také archiv měl přejít do Blovic na jižním Plzeňsku, ale zatím zůstal v Horšovském Týně. Tři čtvrtě obyvatel jezdí za prací směrem na Plzeň, méně než čtvrtina na Domažlice. Takže si chtějí všechno vyřídit ve Stodu a v Plzni při cestě z práce.

Pro okres Domažlice to podle Chlada znamená, že se mu sníží počet obcí z 85 na 76. Jeho území zaujímá nově plochu 105 187 hektaru, což je pokles o 6,4 procenta. Žije tam 55 504 obyvatel, což představuje pokles o 10,6 procenta, uvedl. Okres Plzeň - jih má nově 99 obcí a výměru 106 824 hektarů, meziročně tedy o 7,2 procenta více. Počet jeho obyvatel se zvýšil na 70 046, což je nárůst o 10,3 procenta. Samotný Holýšov má 5173 obyvatel, další obce od 88 (Štichov) po 411 (Kvíčovice). Město má výměru 2932 hektarů, nejmenší je Horní Kamenice s 385 hektary.

Změny vyplývají ze zákona o územně správním členění ČR, který nabyl účinnost 1. ledna 2021. Současných 13 samosprávných krajů má 205 správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Každý správní obvod se nově musí nacházet jen na území jednoho okresu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Holýšov

Štítky okres Domažlice, jiní Plzeňsko, Holýšov, přesun obcí, zvětšení okresu, Plzeň, Plzeňský kraj, Domažlice, Kvíčovice, Horní Kamenice, Štichov, okres Plzeň-jih, Černovice, Bukovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké stěhování na mapě kraje, jižní Plzeňsko se bleskově zvětšilo o devět obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.