Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Železná Ruda zvýší od Nového roku poplatky za ubytování

Poplatky za ubytování zvýší od Nového roku Železná Ruda, která je největší rekreační oblast Plzeňského kraje. Schválili to zastupitelé. Informoval o tom Filip Smola (ČSSD), starosta města s 1600 obyvateli.

Město loni vybralo na poplatcích 2,2 milionu korun, po zvýšení by to mělo být zhruba o 400 000 korun více, ale jen v případě, pokud nebudou kvůli covidu uzavřené ubytovací kapacity. V Železné Rudě a okolí je 3091 lůžek v hotelích a penzionech.

Železná Ruda schválila zvýšení ubytovacího poplatku z 20 na 25 korun na osobu a noc, děti ho neplatí. „Z té pětikoruny navíc vybereme 350 000 až 400 000 korun,“ uvedl starosta. Peníze chce město použít na financování skibusu, který vozí lyžaře, turisty a místní zdarma od poloviny prosince do poloviny března a město na něj za sezonu vydá necelých 600 000 Kč. Na provozu se podílejí také hotely a skiareály, pokud nebudou kvůli opatření proti koronaviru uzavřené jako teď.

„Dříve se platilo takzvané vzdušné, lůžkovné bylo 15 korun a k tomu vzdušné dvě koruny. To už teď už neexistuje. Vznikl takzvaný poplatek z pobytu,“ uvedl Filip Smola. Od 1. ledna 2021 ho lze podle novelizované legislativy zvednout až na 50 korun na osobu a noc, dosavadní maximum je podle Smoly 21 Kč. „Ale tolik zvyšovat nebudeme, návštěvníky a turisty tu chceme mít. A myslím, že pětikoruna nikoho nezabije,“ dodal.

Některé obce z Mikroregionu Šumava Západ zvažují, že by možnost maximální hranice poplatků za ubytování využily, například Modrava, Prášily a Borová Lada.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Železná Ruda

Štítky poplatky za ubytování, město Železná Ruda, zvýšení poplatků, Železná Ruda, poplatek, ČSSD, Plzeňský kraj, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železná Ruda zvýší od Nového roku poplatky za ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.