Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bohemia Sekt :Teplejší počasí dělá radost, sklizeň začne za 60 dnů

Díky současným nadprůměrným teplotám by měli moravští vinaři sklízet první hrozny už za 60 dnů. Počasí si zatím pochvalují a letošní úrodu by neměly ohrozit ani trvající horka, řekl dnes Josef Svoboda, vinohradnický manažer Bohemia Sektu, největší vinařské a vinohradnické skupiny v Česku. Zatím to vypadá, že by mohla být úroda z hlediska množství povedená, dodal Svoboda. Je ale nutné, aby se vinohradům vyhnuly přívalové deště a kroupy.

Současné tropické počasí vinaře, na rozdíl od většiny pěstitelů, netrápí. Réva je teplomilnou rostlinou, těží z dostatku slunečních paprsků, její hluboké kořeny si potřebnou vláhu opatří. Zimní a jarní mrazíky přečkala zřejmě bez škod. "Poslední keře odkvetly ve Velkých Bílovicích 19. června. Ve srovnání s loňskem, kdy nás odkvět zaskočil už v prvním červnovém týdnu, je letošní termín takový, jaký by měl být," řekl Svoboda.

První ranější odrůdy, jako je Müller Thurgau, by se měly začít sbírat první zářijový týden. "Na rostlinách je dostatečný počet hroznů, prozatím to vypadá, že by mohla být letošní úroda z hlediska množství povedená. O kvalitě a hmotnosti hroznů ale rozhodnou až další měsíce," uvedl Svoboda.

Právě teď začalo období nejintenzivnější práce ve vinohradu, kterou nemohou ve většině případů zastat stroje. Jde o takzvané "zelené práce", mezi něž patří vylamování letorostů, zastrkování révy do drátků a další činnosti, které vyžadují velký podíl lidské práce, a tedy i maximální počet pracovníků. "Například od nás z Habánských sklepů proto nyní denně vyrazí na vinici víc než sto pracovníků. Potřebovali bychom jich ale samozřejmě více," dodal Svoboda.

Vinařům na jihu Moravy pomáhají překlenout potíže s nedostatkem zkušených zaměstnanců stále kvalitnější stroje. Podle loňského propočtu Svazu vinařů ve vinařstvích v ČR chybí až 2500 stálých zaměstnanců.

Autoři | Foto Bohemia Sekt

Štítky ČR, počasí, pěstování, víno, BOHEMIA SEKT, Josef Svoboda, vinice, vinařství, hrozen, Česko, Svaz vinařů České republiky, Velké Bílovice, Thurgau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohemia Sekt :Teplejší počasí dělá radost, sklizeň začne za 60 dnů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.