Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zemřel belgický veterán Hubert Rauw, pravidelný účastník plzeňských Slavností svobody

Smutná zpráva k nám do Plzně dorazila z Belgie. Ve svých 93 letech zemřel v pondělí 26. října belgický veterán Hubert Rauw, příslušník 17. praporu belgických střelců a osvoboditel západních Čech. V posledním desetiletí se opakovaně účastnil v Plzni Slavností svobody. Naposledy přijel v roce 2019.

Hubert Rauw se narodil v 8. října 1927 v Lutychu (Liege) na východě valonské části Belgie. Jeho otec zemřel, když mu bylo pět let, od té doby ho vychovávala jen matka. Dětství tak měl těžké, na studium nebyl čas ani prostředky. Musel začít brzy pracovat, nejdříve jako firemní poslíček, později se vypracoval na regulérního pošťáka.

Po osvobození Belgie americkou armádou vstoupil jako dobrovolník do 17. střeleckého praporu, který byl nasazen spolu s 3. americkou armádou. 17. střelecký prapor dobrovolníků byl rozptýlen u různých amerických jednotek. Měl za úkol chránit týl mechanizovaných jednotek, které postupovaly přes Německo. Velké boje zažili při bojích o Rýn, pak už to prý bylo relativně klidné.

Některé jednotky belgického praporu válku ukončily v Holýšově na Domažlicku, jiné se dostaly jen do městeček na bavorsko-české hranici. Hubert Rauw se tehdy ještě do Československa nedostal. Jeho jednotka se v květnu 1945 zastavila těsně před československými hranicemi. Do Plzně se podíval poprvé v roce 2001. Jako pošťák pracoval celý svůj život, působil na různých pozicích v Lutychu a Bruselu.

Od roku 1990 se Plzeň každoročně v květnu pomyslně vrací do roku 1945. Konají se zde Slavnosti svobody, na které přijíždějí lidé z celého světa, aby společně s obyvateli města, vojenskými veterány a jejich rodinnými příslušníky oslavili osvobození americkou armádou. Hubert Raw patřil k veteránům, kteří se sem rádi, pravidelně a každým rokem vraceli.

Čest jeho památce

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj pametnaroda.cz

Štítky smuteční oznámení, zemřel veterán, belgický veterán, Hubert Rauw, Slavnosti svobody, slavnost, Plzeň, Belgie, Armáda Spojených států amerických, Lutych, Západní Čechy, Německo, Rýn, Brusel, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel belgický veterán Hubert Rauw, pravidelný účastník plzeňských Slavností svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.