Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Oblíbené farmářské trhy na náměstí Republiky v sobotu zřejmě nebudou, vládní nařízení jsou nesplnitelná

Tento víkend zřejmě nebudou farmářské trhy, které se pravidelně konají každou sobotu na plzeňském náměstí Republiky. Důvodem je nové vládní nařízení, podle něhož se může od středy sejít v jeden okamžik na 400 metrech čtverečních pouze 20 lidí. Asociace farmářských tržišť ČR ale stále jedná o výjimce s ministerstvem zemědělství.

"To je naprosto likvidační, nemůžeme trhy pořádat," uvedl koordinátor trhů a místopředseda asociace Tomáš Popp. "Pokud bychom omezili zbytné věci a nechali jen mléčné a pekařské výrobky, maso, ovoce a zeleninu, tak by to bylo asi 30 stánků a v každém jsou průměrně dva lidé. A to je konečná. I kdybychom to roztáhli na 1200 m2 a bylo by to po celé ploše, tak když tam přijde 100 lidí, tak to můžeme zavřít. A 100 lidí je tam hned. Jen fronta na mléko a zeleninu je 40 lidí," řekl Popp.

Podle organizátora je omezení na farmářských trzích naprosto nesmyslné. "Když se podíváte do Penny nebo Lidlu, tak tam nejsou absolutně žádná omezení toho, kolik v tom obchodě smí být lidí," konstatoval Popp. Nařízené dvoumetrové rozestupy dodržují organizátoři farmářských trhů v Plzni už od konce dubna, kdy se letos konaly první trhy.

"Podle mě to nebudeme schopni dělat. Mluvil jsem s naším předsedou, co dělá Náplavku (v Praze), a shodli jsme se na tom, že je to likvidační, protože to nezajistíme," uvedl Popp. Pokud by tržiště oplotili a pouštěli lidi postupně, tak se jim budou tvořit fronty před vchodem. "Byl bych rád, kdyby si pan premiér vzal fotku třeba z Lidlu a mával s ní v Čau lidi (premiérova videa na facebooku). Jsou tam tlačenice, jako kdyby se u nás nic nedělo. A všichni jsou v uzavřených prostorách, sahají na košíky, které nelze pořád dezinfikovat, na zboží, což se na trhu nestane," řekl.

Trhy podle Poppa dodržovaly veškerá bezpečnostní opatření. Na každém stánku byla dezinfekce, rukavice, roušky měli všichni, netvořily se žádné hloučky, nebylo tam žádné občerstvení, odstupy byly minimálně třímetrové. Šéf asociace je v kontaktu s náměstkem ministra zemědělství a pokouší se problém vyřešit. Většina hlavních trhů v ČR se koná v sobotu. Moc nevěří, že se to do konce týdne podaří, zejména vinou hysterie poté, co byly zveřejněny záběry ze sobotních trhů na pražské Náplavce.

"Psal jsem dnes na facebooku, že nevím, co s tím a že pokud se to nezmění, tak asi trhy nebudou," uvedl Popp. Volají mu hlavně zelináři a ovocnáři. Potřebují prodat výpěstky hned a trhy jsou pro ně důležitým prodejním kanálem. "Všichni ujišťovali, že nákup venku je bezpečný, a pak se stane tohle," zdůraznil.

Minulou sobotu už bylo v Plzni výrazně méně prodejců, asi 40, a asi 1000 lidí. Respektovali doporučení organizátorů a z rodiny tam přišel jen jeden člen a rychle nakoupil. Nebyl jediný problém. Po dohodě s organizátory na trhy běžně dohlíží městská policie. Letos při první jarní vlně covidu byla tržiště v ČR nejdříve zakázána a obnovena byla po pěti týdnech 20. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Envic

Štítky farmářské trhy, Tomáš Popp, trhy na náměstí Republiky, farmářský trh, Česko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Lidl, Facebook, Plzeň, Penny Market, Praha, nařízení vlády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené farmářské trhy na náměstí Republiky v sobotu zřejmě nebudou, vládní nařízení jsou nesplnitelná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.