Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají většinou kvalitní vodu

Kvalita vody v koupalištích v Plzeňském kraji zůstává většinou dobrá. Tropické počasí přivedlo v minulých dnech k rybníkům, bazénům, plovárnám a koupacím biotopům tisíce lidí. Hygienici, kteří kvalitu vody průběžně kontrolují, zatím nikde nezjistili vodu nevhodnou ke koupání, v některým lokalitách je podle jejich měření například jen zakalená. Hygienici o tom informovali na svém webu.

Například v Plzni jsou všechna sledovaná přírodní koupaliště v pořádku. Pouze jezírko Škodaland má sníženou průhlednost a na některých místech Boleveckého rybníka jsou vodní rostliny. Kvalitu a zdravotní nezávadnost vody to ale nezhoršuje. Zdravotně nezávadná je také voda na koupališti Babylon na Domažlicku, kde se mírně zhoršila průhlednost.

Největší vodní plochy v kraji, kde lze plavat, jsou hracholuská přehrada a přehrada České údolí u Plzně. "Na Hracholuskách v dolní polovině nádrže lze koupání vřele doporučit. U hráze je voda průhledná do šesti metrů a nabízí ideální podmínky," popsal hydrobiolog Jindřich Duras. V Českém údolí je voda průhledná jen do 65 centimetrů. "Sinice se tam sice ještě neprosadily jako dominantní, ale pro silný zákal a fytoplankton tam koupání rozhodně nelze doporučit," konstatoval Duras.

Vynikající podmínky naopak podle něj nabízí soustava boleveckých rybníků. Tradičně kvalitní voda je v Kamenném rybníku, průhlednost vody v Třemošenském rybníku je asi dva metry, což je pro tento rybník asi nejlepší možný výsledek. Bolevecký rybník je průhledný do 3,5 metru, což znamená viditelnost až na dno téměř po celé vodní ploše. Rybník má ale 73 centimetrů vody podstav, nedávné silné deště se téměř neprojevily. Správci neustále kosí vodní rostliny, když je ale vody o tolik méně, dorostou k hladině rychleji a kosení musí být ještě intenzivnější. Na kvalitu vody ale její podstav vliv nemá, dodal Duras.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, rybník, Plzeňský kraj, koupání, Plzeň, České Údolí, Babylón, okres Domažlice, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají většinou kvalitní vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.