Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvalitu stromů v Plzni zjišťuje tomograf, najde dutiny i defekty

Plzeňští správci zeleně mají nový přístroj, který jim pomůže odhalit dutiny a defekty v kmenech a větvích stromů. Akustický tomograf, který pořídila Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP), umí také určit mocnost zbytkové stěny dřeva. Z toho pak lze vypočítat, jak je pravděpodobné, že se narušený kmen nebo větev například při větru zlomí. Přístrojem chtějí odborníci postupně zkontrolovat všechny stromy s možným vnitřním poškozením, řekl dnes primátorův náměstek pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Nejdříve přijdou na řadu stromy v sadovém okruhu, který je nejnavštěvovanějším veřejným parkem. "Akustický tomograf pomáhá zjistit, v jaké kondici je strom a zda jeho poškození neohrožuje bezpečnost lidí a majetku," uvedl Vozobule. Výstupy měření pomohou s rozhodováním, kdy je nutné dřevinu kvůli hrozícímu pádu odstranit.

V prstenci sadového okruhu kolem historického jádra Plzně roste ve Smetanových, Kopeckého, Šafaříkových a Křižíkových sadech, v Mlýnské strouze, v sadech 5. května a Pětatřicátníků kolem 420 stromů. Zdravotní stav mnohdy letitých kaštanů, jasanů, akátů, jilmů, javorů, lip, platanů,katalp, magnolií, liliovníků, sakur a dalších druhů správci zeleně dlouhodobě sledují. Mnohé předchozí výkopové práce kvůli opravám nebo přeložkám sítí ale často způsobily poškození kořenů. Přispěly tak k rozvoji houbových onemocnění, která mají největší vliv na stabilitu stromu, řekla Kamila Kindlová ze SVSMP.

Akustický tomograf měří pomocí snímačů na kmeni stromu rychlost průchodu akustického signálu dřevem. "U kmenů s dutinami se výrazně prodlužuje dráha, kterou musí zvukový signál urazit, a tedy klesá jeho rychlost. Také změna vlastností dřeva způsobená hnilobou se projeví zpomalením signálu, ovlivní jej i tuhost dřeva," popsala Kindlová. Přesnost měření závisí napočtu snímačů, tvaru kmene, měřící výšce i na počasí. Metoda zjistí rozsaha polohu poškozeného dřeva nebo dutiny uvnitř kmene a umožní vypočítat riziko, že se při nárazu větru zlomí. "Ani tyto sofistikované metody námvšak neřeknou nic o stavu kořenů, které jsou zásadní mechanickou kotvou stromu. Proto u jedinců, kde předpokládáme závažná poškození kořenů a ohrožení provozní bezpečnosti, zadáváme tahové zkoušky," dodala Kindlová.

Poté, co správci zeleně otestují vybrané stromy v sadovém okruhu, proměří vytipované stromy například u dětských hřišť či v alejích nad chodníky.

Autoři | Foto jihlava.cz

Štítky ČR, příroda, parky, Plzeň, strom, kmen, dřevo, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalitu stromů v Plzni zjišťuje tomograf, najde dutiny i defekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.