Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Filmaři z Klatovska pracují na minisérii z období Sámovy říše, zazní také praslovanština

Do netradičního projektu se pustila parta filmařů, která si říká Clamor FILM. Na svém kontě už mají jeden povedený film ze staré Šumavy. Nyní se pouští do neprobádaných vod 7. století, o kterém se toho moc neví. Čtyřdílná série "Slovan - Perun vidí nás" chce být, co nejautentičtější. Herci se proto obléknou do dobového oblečení i promluví mrtvým jazykem. Děj je zasazen do roku 659 n.l., kdy po smrti krále Sáma nastal boj o následovnictví.

Sjednotitel slovanských kmenů je mrtvý. Podle Fredegarovy kroniky po sobě král Sámo zanechal 22 synů a 15 dcer. V té chvíli začíná boj o moc i příběh čtyřdílné minisérie.

„V našem příběhu právě ten spor o to, kdo bude následovník, rozpoutal masakr. Náš děj začíná v době, kdy šestičlenná družina unikla a rozhodla se odejít pryč směrem na Šumavu, na germánské území. Pro nás je důležité to, že oni hledají nové místo k životu a tím hledají i sami sebe. Musí najít novou identitu, nové já. V té době to nebylo jednoduché a bylo třeba mít určitou charakterovou sílu,“ popisuje projekt režisér a scénárista Filip Sýkora.

Pro naše předky bylo také důležité božstvo, kterému častokrát podřizovali svá rozhodnutí. Děj tak zabrouzdá i do mytologie. 

Syrové a velmi autentické. Tak by se dala ve zkratce shrnou forma, s jakou k natáčení štáb přistupuje. Oproti jejich prvnímu snímku (Clamor) už zde hrají herci z plzeňských divadel i ochotníci. Ručně šité kostýmy diskutovali s nadšenci do historie, stejně tak samotný jazyk.

„Oslovili jsme odborníky. Například docenta Rejzka. Ten pro nás zrekonstruoval praslovanský jazyk jako takový, ze kterého jsme pak vycházeli a tvořili repliky. Byl to docela oříšek, museli jsme pořádat různé video rozhovory i osobní setkání, kdy jsme trénovali výslovnost. Ten jazyk je hodně odlišný, nějaké ty kořeny slov by možná člověk něco poznal, ale většině by nerozuměl. Určitě tam budou titulky,“ vysvětluje režisér.

Nelehké bylo i najít místa k natáčení. Přeci jen zvuk aut a techniky 21. století je slyšet na hony daleko. Filmaři se proto pohybují především na Hamrech za Nýrskem pod horou Ostrý. Podle Sýkory se toho o době našich praslovanských předků moc neví, existují jen domněnky, ze kterých museli vycházet. Samotný příběh je smyšlený.

„Máme v plánu čtyři díly s tím, že jeden by měl mít půl až třičtvrtě hodiny. Na snímek se podařilo vybrat na Startovači, kde se prezentují různé projekty a když zaujmou, tak lidé přispějí. My na oplátku nabízíme, že se mohou podívat na natáčení, zahrát si v komparzu a tak dále. Peníze se nám podařilo sehnat, zájem je a nás to zavazuje k tomu, abychom to dotáhli úspěšně do konce,“ dodává Sýkora.

Momentálně štáb pilně natáčí pilotní díl minisérie. Průběh natáčení i samotné výstupy mohou zájemci sledovat na webových nebo facebookových stránkách spolku Clamor FILM.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Clamor FILM

Štítky filmaři, natáčení, Klatovy, Šumava, Clamor Film, historie, jazyk, televizní seriál, projekt, okres Klatovy, Sámova říše, Perun, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmaři z Klatovska pracují na minisérii z období Sámovy říše, zazní také praslovanština  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.