Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nablýskané italské vozy obsadily náměstí v Republiky v Plzni, přijelo jich 198

V Itálii se proměnilo náměstí v Plzni, plochu před katedrálou obsadilo 198 nablýskaných vozů značky Alfa Romeo, která letos slaví 110. let od svého založení. Velký evropský sraz pořádá plzeňský klub jednou za pět let. Kdo dnes dorazil na akci EURO Alfa Romeo PILSEN 2020, měl na co se dívat. Cestu si sem našly moderní sporťáky i staré klasiky.

Původně organizátoři počítali s 250 účastníky, do Plzně nakonec dorazilo 198 vozů se svými hrdými majiteli. Vedle současných typů byly k vidění závodní a historické modely této značky.

„Jsou tu účastníci z celé republiky, najdou se tu i zástupci z jiných států, ale bohužel v omezené míře, než bylo například při srazu v roce 2015, protože při současné situaci nemohl přijet každý. Je to myslím první sraz, kde se nevybírá startovné. Vydali jsem se jinou cestou než jiné podobné akce,“ tak komentuje letošní ročník hlavní organizátor Jaroslav Jan.

Vyjmenovat všechny typy by vydalo na dlouhý seznam. Zmiňme aspoň Alfu Romeo Zagato RZ, kterých byl vyroben omezený počet, podle Jaroslava Jana snad jen 282 kusů. Nejvíce se lidé samozřejmě fotili u starších sportovních kousků. Jedním takovým byl i Spider Veloce z roku 1979.

„To auto bylo vyrobeno pro americký trh, takže je dovezené z Kalifornie, tady máme i původní SPZ. Zajímavé bylo, že auta v té Kalifornii nejsou rezatý, protože tam nesolí a mají sucho, takže auto bylo krásné zachovalé. Udělali jsme motor, nový lak a čalounění. Náhradní díly jsou k sehnání hlavně v Německu, hůř se sháněly tyto bezpečnostní nárazníky, protože ty šly akorát do Ameriky,“ popisuje Petr Kohoutek, který se svým vozem dorazil z Prahy.

Vůz si pořídil hlavně proto, že chtěl sporťák na výlety s manželkou. Sám se účastnil mnoha srazů i v zahraničí. Z Kalifornie se do Čech dostal i vůz Radka Šťastného, který se může pochlubit parádním červeným Spiderem z roku 1969.

„Tam bylo to auto celý život, já ho vlastním třináct let. Těchto aut je nejvíce v Kalifornii, protože ta auta byla ve své době velmi drahá, takže se jich tam prodalo daleko více než v Evropě. Renovaci jsem dělal pouze interiéru a natahoval jsem novou střechu. Jinak to auto bylo v dobrém stavu,“ pochvaluje si Šťastný.

FOTO: Sraz vozů Alfa Romeo v Plzni

Sobota, 5. září 2020, 13:45

FOTO: Sraz vozů Alfa Romeo v Plzni
FOTO: Sraz vozů Alfa Romeo v Plzni

O Italech se říká, že jsou hodně temperamentní, a to platí i o autech. O Alfách se totiž s oblibou říká, že na ně není spolehnutí. To ale jejich majitelé důzarně odmítají a sami říkají, že je jejich auto ještě nikde nenechalo.

„Všechno je o majitelích, pokud si toho auta váží a jezdí pravidelně do servisu, tak by ta auta měla bez problémů fungovat. Když jezdíme po světě a po republice, tak se zdravíme zamáváním, probliknutím se a podobně. Těch aut jezdí dost, ale ne každý majitel Afly Romeo je alfista,“ dodává Jaroslav Jan.

Republikové srazy příznivců vozů značky Alfa Romeo se pořádají v Plzni pravidelně každým rokem na Ostende, velký evropský sraz je tu teprve podruhé. Další v takovém rozsahu bude za pět let.  

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Pešek

Štítky Alfa Romeo, evropský sraz, náměstí Republiky, Plzeň, historická vozidla, současná vozidla, Itálie, Kalifornie, Německo, Evropa, Česko, Amerika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nablýskané italské vozy obsadily náměstí v Republiky v Plzni, přijelo jich 198  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.