Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na 800 protestujících proti Benešové se sešlo v Plzni

Zhruba 800 lidí se dnes sešlo v Plzni na další demonstraci proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi. Demonstrace za nezávislost justice na dnešek ohlásilo víc než 200 obcí, kde se většinou shromáždily stovky lidí. V centru Hradce Králové večer navzdory dešti demonstrovalo několik set lidí.

V Plzni se sešlo na centrálním Náměstí Republiky asi 800 lidí. Zhusta přicházely celé rodiny i s malými dětmi. Promluvilo tu asi deset řečníků, kteří kritizovali Babiše i Benešovou a vyzývali účastníky, aby v demonstracích vytrvali, dokud ministryně spravedlnosti neodejde.

Plzeňský herec Přemysl Kubišta, který na náměstí mluvil také na podzim 1989, řekl před lidmi, že tenkrát se navzdory veškerému vyhrožování nakonec dočkali demise tehdejší komunistické vlády během několika dnů. Vyzval lidi, aby na náměstích demonstrovali dál a nevzdávali se.

V Plzni se dnes poprvé chystá pochod ulicemi poblíž centra. Průvod půjde ulicí B. Smetany a Smetanovými a Kopeckého sady ke kašně před Západočeským muzeem. Protest v Plzni organizuje iniciativa Milion chvilek pro demokracii a ProHnutí.

Na Masarykově náměstí v Hradci Králové zazněly také projevy, tentokrát se nekonal pochod městem k budově krajského soudu. Novinářům to zjistila od policie a pořadatelů. Protest pořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii a Společně udržme demokracii. "Sešlo se zhruba 350 lidí, shromáždění je v poklidu," řekla v 18:50 mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková. V davu šlo zahlédnout transparenty s nápisy: "Lež má čapí nohy", "Za podpory Hradu, vládnu, lžu a kradu" nebo "Nejsme Babišova firma!Jsme občané".

Demonstrace za nezávislost justice se v Hradci Králové podle Radky Hübnerové z pořadatelského týmu konala potřetí. "Jak prší, tak nejde odhadnout, kolik tady je lidí. Je tu plno deštníků. V Hradci je to potřetí a mezitím se jezdilo (protestovat) do Prahy," řekla Hübnerová. Každé z těchto demonstrací se zúčastnilo několik stovek lidí.

Čtvrtou menší demonstrací v krajském městě za nezávislost justice bylo v polovině května shromáždění studentů. Protest svolala iniciativa #Vyjdi.

Autoři | Foto Milion chvilek pro demokracii

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, justice, Benešová, Plzeň, Hradec Králové, Marie Benešová, Andrej Babiš, nezávislost, demokracie, Milion Chvilek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na 800 protestujících proti Benešové se sešlo v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.