Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Životní příběh Marie Terezie se psal i v jízdárně ve Světcích, tedy ten filmový

V době, kdy vládli výhradně muži se najednou objevila panovnice Marie Terezie. Ta ve své době šokovala nejedním svým rozhodnutím. Velkofilm, který vypráví její životní příběh se natáčel i v jízdárně ve Světcích nedaleko Tachova. Ta sice byla postavena až v polovině 19. století, filmařům se i tak hodila.

Natáčení zabralo pouhých 46 dní, nejdéle se filmaři zdrželi v Kroměříži

Předlohou pro film byla kniha Miroslavy Zlatníkové „Marie Terezie: Miluj a panuj“

Ve snímku je možné zahlédnout také švýcarskou gardu. Byla založena roku 1699 v Lotrinsku, rozpuštěna v letech 1766 – 1767, část gardistů se vrátila do Švýcarska, část našla uplatnění v Praze

Životní příběh největší středoevropské panovnice. Intriky, politikaření i příběh silné vůle a diplomacie. Dnes by se hodilo říci slovo emancipovaná, tou ve své době Marie Terezie rozhodně byla. Překvapovala i řadou svých rozhodnutí, třeba vdát se z lásky. To se ve své době u vysoké šlechty opravdu nenosilo.

Koprodukční snímek Česka, Rakouska, Maďarska a Slovenska vznikl pod taktovkou rumunského režiséra Roberta Dornhelma. Ve snímku účinkovali čeští herci jako Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová nebo Slovenka Táňa Pauhofová.

Vysoké náklady i jazykový Babylón

Snímek byl velmi náklady, je šaty, které měla na sobě Marie Terezie při korunovaci, byly ušity z látky v italských Benátkách podle původního postupu. Ve filmu se celkem mihne 2500 kostýmů, 500 paruk a přes 2000 komparzistů. Na place se mluvilo hned několika jazyky. Štáb mezi sebou hovořil anglicky, herci před kamerou odříkávali své repliky v mateřštině. Kdo by zavítal na natáčení uviděl by rozmluvu císařovny a jejího chotě, kdy ona na něj mluví německy a on ji odpovídá česky. I tak to vypadá, když vzniká koprodukční snímek.

Jízdárna byla jako zjevení

Jízdárnu nechal v letech 1858 – 1861 vybudovat kníže Alfréd I. Windischgrätz. Dispozičně byla naprosto podřízena svému účelu. Obsahovala v suterénu kovárnu, sklady, uhelnu, byt kováře, prostory pro odvoz hnoje. V patrech se nacházely lóže, ochozy a obytné pokoje s toaletami. Bylo zde možné ustájit 24 koní. Samotný Windischgrätz si ji užíval pouhý rok, zemřel v roce 1862. Po zestátnění jízdárny v roce 1945 budova chátrala a teprve v roce 2000 začala její nákladná rekonstrukce za téměř 61 miliónů korun.

Ačkoliv není rekonstrukce jízdárny ještě zcela dokončena, mohou sem navštěvníci dorazit. Komentované prohlídky jsou v sobotu a neděli. Nutná je rezervace předem. Přesné časy a kontakty jak se na objednat naleznete ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jizdarna-svetce.cz / NPÚ | Zdroj jizdarna-svetce.cz

Štítky filmaři, natáčení, výlet, Světce, jízdárna, Marie Terezie, Marie Terezie Habsburská, Tachov, Mirka Zlatníková, Švýcarsko, Táňa Pauhofová, Robert Dornhelm, Zuzana Stivínová mladší, Vojtěch Kotek, Praha, Kroměříž, Lotrinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní příběh Marie Terezie se psal i v jízdárně ve Světcích, tedy ten filmový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.