Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zvíkovec na Rokycansku chce zachovat domov pro postižené

Městys Zvíkovec na Rokycansku, kde dlouhá léta žijí desítky mentálně i zdravotně postižených děvčat a žen v Domově Zvíkovecká kytička, se obává transformace tohoto sociálního zařízení. Podle zvíkoveckého starosty Petra Uhera chystá pražský magistrát, který zařízení zřizuje a vlastní, přesun klientek do Prahy. Mnohé ze 64 chovanek přitom podle starosty ve Zvíkovci žijí celý život a nemusely by radikální změnu prostředí zvládnout. S přesunem nesouhlasí ani jejich zástupci a zástupci domova.

Uher sepsal otevřený dopis, který poslal mimo jiné vedení kraje. Uvedl, že ho napsal poté, co do Kytičky přijela pražská radní pro sociální oblast a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě), která podle něj podobná mimopražská zařízení označila za dědictví komunismu. Pražské děti by podle ní měly žít v Praze, uvedl Uher. Radní přislíbila vyjádření k věci v příštích dnech.

Podle starosty radní zastavila stavbu technických a administrativních kapacit a nařídila vrátit už vyčleněné peníze. Požádala starostu, který je právním zástupcem více než než 40 chovanek, aby zpracoval audit klientek, které se chtějí přestěhovat do Prahy. "Holky tam žijí celý život, tety i obec se jim tam snaží udělat život pěkný. Nejsou vystavené stresům z nějakých přesunů. Starší se starají o ty mladší. Mají pěvecký sbor, pořád něco vyrábějí," řekla Martina Kurfirstová, podnikatelka z Plzně, která dlouhodobě domovu pomáhá. Obává se, aby se zařízení nezměnilo v luxusní rekreační areál.

Domov funguje ve Zvíkovci od 60. let minulého století a po roce 1989 se postavily nové budovy. "Obáváme se, že to tu zavřou. Holky, které mají mentální věk od tří měsíců do maximálně 12 let, rozházejí po Praze a objekty prodají," řekl místostarosta Ladislav Uher. V zařízení pracuje 20 lidí ze Zvíkovce a asi stejný počet z okolí. "Informace o likvidaci tu způsobila obrovské pozdvižení," dodal. V obci s 204 obyvateli je to největší zaměstnavatel. Obci zatím nepřišel žádný oficiální dopis. Radní byla v domově na přezkumu a pak tam poslala auditora. "Nejvíce ji zajímaly budovy, děvčata moc ne," uvedl místostarosta.

O problematice psal letos v lednu server Aktuálně.cz, kde Johnová uvedla, že někteří Pražané uvítají, že budou blíž rodině. Uznala, že některá zařízení jsou srostlá s místní komunitou. "My to tam samozřejmě nechceme rozbít," řekla serveru. Podle Aktuálně.cz chce radní jednat i s krajem, který by zařízení mohl převzít.

Podle ředitelky domova Jany České si radní přeje přestěhovat do chráněného bydlení v Praze všech 36 klientek z oddělení Chaloupka, které jsou nejschopnější a mobilní. Kdyby odešly, hrozil by konec domova, protože by nesplňoval podmínku registrované kapacity. "Nedostával by státní dotaci ani neinvestiční příspěvek od zřizovatele," uvedla.

Žádná z klientek podle ní neprojevila přání ze Zvíkovce odejít, protože jsou v domově od dětství. Ředitelka nedoporučila k přesunu do Prahy nikoho, ale minulý týden se ještě ptala zákonných zástupců a blízkých a čeká na reakci. "Pokud si někdo z opatrovníků přeje, aby se jeho svěřenec přestěhoval do Prahy, tak bychom samozřejmě vyhověli," uvedla. Podle České by domov, který je registrovaný v Plzni a jehož klientky mají trvalé bydliště ve Zvíkovci, mohl fungovat pod Plzeňským krajem.

Krajský radní pro sociální věci Zdeněk Honz (ČSSD) i hejtman Josef Bernard (ČSSD) řekli, že se jednání o převzetí domova nebrání, ale vedení kraje zatím nikdo z Prahy neoslovil. "Informoval jsem radu o tom, že nové vedení hlavního města, konkrétně radní Johnová, se rozhodlo zlikvidovat veškerá jejich zařízení mimo území Prahy. Chce, aby klientky odešly do Prahy," uvedl Honz, podle nějž jsou podmínky zařízení nadstandardní.

Václav Prokš dvd

--------------------

Seznam odkazů:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/praha-ma-ustavy-i-v-pohranici-je-to-dedictvi-komunismu-zmeni/r~05f5dd780eab11e9b04aac1f6b220ee8/

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, Plzeňský, Praha, Zvíkovec, domov, okres Rokycany, Petr Uher, Pražský magistrát, Milena Johnová, Zdeněk Honz, ČSSD, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvíkovec na Rokycansku chce zachovat domov pro postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.