Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Máte rádi pohádky? Tak vzhůru do Kašperek, tady se totiž proháněl sám Anděl Páně

Anděl Páně je mezi diváky jedna z nejoblíbenějších pohádek. Snímek, kde se anděl Petronel s pomocí čerta Uriáše snaží napravit jednoho hříšníka, vznikl už před 15 lety. Velká část natáčení probíhala v Plzeňském kraji. Právě teď je na hradě Kašperk a jeho okolí řada akcí, které určitě stojí za návštěvu.

Film se natáče v Kašperských horách na hradě Kašperk, na Křivoklátě, v Českém Šternberku, kostele sv. Mořice v obci Annín, na Kvildě a Špičáku.

Ve filmu si zahrál i hradní údržbář Josef Mráz, ten po dobu natáčení vytápěl podsklepenou místnost, aby se měli herci kde ohřát. Účinkování v pohádce byl jeho velký sen. Režisér jeho přání splnil a dostal malou roli dřevorubce.

Příběh, kde anděl Petronel (Ivan Trojan) a čert Uriáš (Jiří Dvořák) musí napravit jednoho hříšníka se natáčel právě v okolí hradu Kašperk. Filmaři zde strávili celkem deset natáčecích dnů a to na hradním nádvoří a jeho okolí. Proč si režisér Jiří Strach zvolil právě Kašperk? Odpověď je jednoduchá, film měl navodit tu správnou vánoční atmosféru, a tak doufal, že v době lednového natáčení tu bude dostatek sněhu.  To se tak úplně nepovedlo a sníh tu museli vyrobit. K tomu posloužil starý trik s papírovou napodobeninou. Jen co ho rozprášili po okolí, začalo jako naschvál doopravdy sněžit. A to hodně.

Místo filmu je tu divadlo

Už během srpna se na hrad Kašperk opět vrátí herci. Tentokrát půjde o jednu z nejslavnějších Shakespearových tragédií, ve které se zlo rodí teď a tady a z uctívaného hrdiny se stává nenáviděný tyran. Představení se odehrají od 3. do 8. srpna a začínají vždy v devět hodin večer. Vstupenky je možné zakoupit online přímo ZDE.

Když už zavítáte do Kašperských Hor, můžete využít i komentovaných prohlídek města, ty se konají každou středu od 15 hodin. V červenci a srpnu pak i každé úterý a čtvrtek od tří odpoledne. V neděli od půl jedenácté. Během prohlídky navštíví zájemci barokní budovu radnice s největším skříňovým betlémem v Čechách, radniční podzemí nebo se dozví jak to chodilo v úpravně zlaté rudy. Sraz je vždy před radnicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Václavová / kasphory.cz

Štítky tip na výlet, výlet, cestování, turistika, natáčení, filmová místa, Kašperské Hory, pohádka, hrad, Anděl Páně, Kašperk, film, Plzeňský kraj, Josef Mráz, Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Jiří Strach, Český Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte rádi pohádky? Tak vzhůru do Kašperek, tady se totiž proháněl sám Anděl Páně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.