Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Chlumčanech u Plzně vzniká bytová zóna se 41 parcelami

Chlumčany u Plzně se zhruba 2300 obyvateli se brzy rozrostou. Na příjezdu od Plzně tam nyní vzniká 41 parcel pro rodinné domky, některé už se staví. Developerem je stavební firma ze Všerub, která koupila pozemky od soukromníků, a buduje také sítě, řekla starostka Vladimíra Štejrová (Pro rozvoj obce Chlumčany). Jde o největší bytovou zónu v obci po roce 1989.

Developer postaví čtyři typy domků a poté je začne nabízet. "Lidé buď koupí holou stavbu a domek si dodělají, nebo jim ho firma postaví celý," uvedla starostka. V obci vznikly dosud pouze menší bytové plochy Na Rybníčkách a Na Nivách pod kaplí.

Chlumčany mají nyní přibližně 2300 obyvatel. Dalších 190 je v osadě Hradčany za hlavní silnicí Plzeň - Klatovy. "Počet se moc nemění. Díky nové zóně ale trochu vzroste, zájem o bydlení je velký," řekla starostka.

Podle ní nejsou Chlumčany typickým satelitem. "Důvodem je, že sem zatím nevede MHD. Až se sem přivede, tak asi také budeme," řekla. Místní by chtěli hlavně posílit autobusovou dopravu do Plzně. Ráno tam jezdí dva autobusy a pak až v půl druhé a ve čtyři. Z Plzně nepřijíždí ráno nic, a tak všichni vystupují na státní silnici a docházejí dva kilometry pěšky, nebo z vlakového nádraží u keramičky.

Mladí v obci zůstávají a nyní se tam i stěhují. Základní i mateřská škola jsou plné, obec má zdravotní středisko, zubaře, gynekologickou ordinaci, lékárnu i sportovní areál. "Ale bojím se, jestli se jim tu bude dlouhodobě líbit, protože nemáme žádný pěkný obchod," uvedla starostka. V bytovkách je malá samoobsluha COOP, dále je tam večerka. Řetězce tam nemají zájem postavit obchodní středisko. Starostka by uvítala soukromníka, který by otevřel obchod, třeba i ve spolupráci s obcí, která by se mu pokusila najít objekt. "Lidé po tom volají. Musel by to být klasický obchod, tedy všehochuť za přijatelné ceny, a to i spotřební a drogistické zboží," uvedla. Před lety měl podobný obchod soukromník v areálu bývalého JZD. "Jezdili tam i lidé z okolí. Poté přestal podnikat a naučili se jezdit jinam," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, správa, obce, Plzeňský, AUDIO, Chlumčany, Plzeň, pozemek, obchod, Všeruby, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Na Nivách, Hradčany, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chlumčanech u Plzně vzniká bytová zóna se 41 parcelami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.