Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Skupina Bohemia Sekt opět zvětšila plochy vlastních vinic

Největší český výrobce sektů a vín, skupina Bohemia Sekt, loni vysadil 22,5 hektaru a letos dalších 14 hektarů vlastních vinic a nyní jich má 550 hektarů. Ještě před deseti lety jich měl zhruba třetinu. V rozšiřování ploch bude pokračovat v dalších letech, ročně do něj investuje desítky milionů korun, řekl dnes ředitel skupiny Ondřej Beránek.

"Díky teplému počasí jsme letos sázeli velmi brzy, už začátkem dubna. Obvykle sázíme až v druhé polovině tohoto měsíce," řekl. Skupina původně chtěla letos vysadit révu až na 30 hektarech, ale nepodařilo se jí získat ucelené plochy k výsadbě. Nové vinice tak letos přibyly jen pro firmu Vinařství Pavlov.

Podnik zintenzivnil dlouhodobou spolupráci s dodavateli hroznového vína, jejichž prostřednictvím si zajistí hrozny z dalších desítek hektarů nových výsadeb. "Zpravidla jim asi ze třetiny podpoříme jejich investici a oni nám to pak v dalších letech vrací dodávkami hroznů," řekl ředitel.

Největším problémem rozšiřování vinic je dostupnost ucelených pozemků na výsadbu. Kvůli rentabilitě pěstování potřebuje společnost koupit nebo dlouhodobě pronajmout vždy nejméně šest ucelených hektarů. Vlastnictví půdy na jižní Moravě je ale rozdrobené a na takové ploše mohou být desítky, ale i stovky majitelů. "Zpravidla narazíme na neznámé nebo zemřelé vlastníky a až deset let trvá, než se prohlásí za neexistující," uvedl Beránek. Také spekulanti a investoři zvyšují cenu zemědělské půdy, jež roste už několik let. Majitelé prodávají vinice výjimečně. Pokud ano, tak cena zpravidla neodpovídá rentabilitě.

Bohemia Sekt loni vysadil 22,5 hektaru nových vinic, část v Sedlci u Mikulova a část v okolí Pavlova. Z 550 hektarů vinic, které dosud vlastní, je v tuto chvíli zatím asi 120 hektarů mladých neplodných. Nové vinice začnou plodit zpravidla až po třech letech. Do té doby do nich musí firma investovat, nejvíce v prvním roce.

Bohemia Sekt vlastnil ještě v roce 2011 zhruba 230 hektarů vlastních vinic. Poté převzal Zemědělskou společnost Pálava, dnes Vinařství Pavlov, a plochy vinic tak zvýšil skokově o 150 ha.

Podle dlouhodobé strategie skupiny musí být v odrůdových vínech řad Habánské sklepy, Chateau Bzenec, Vinařství Pavlov a Víno Mikulov jen tuzemská surovina. "I za cenu toho, že může nastat v průběhu roku situace, kdy některé odrůdy vyprodáme a nebudeme je schopni dodávat na trh z důvodu dlouhodobého nedostatku moravských vín," řekl ředitel. Skupina Bohemia Sekt loni prodala 29 milionu lahví sektů, vín a šumivých nápojů, meziročně o tři procenta více. Hrozny z vlastních vinic pokryjí asi třetinu její potřeby tuzemského vína.

Autoři | Foto Bohemia Sekt

Štítky ČR, pěstování, víno, BOHEMIA SEKT, vinice, Ondřej Beránek, Pavlov, Mikulov, Chateau Bzenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skupina Bohemia Sekt opět zvětšila plochy vlastních vinic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.