Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Stovky kachen už uhynuly v obřím velkochovu, který zasáhla ptačí chřipka.

V chovu drůbeže Klatovského rybářství v Myslívu na Klatovsku, kde se v pátek odpoledne potvrdilo nové ohnisko ptačí chřipky, uhynuly zatím stovky kachen. Úhyny jsou v jednom z objektů areálu, v němž je 6000 kachen. V dalších částech areálu zvýšené úhyny zaznamenány nebyly. O likvidaci ptáků ze zasažené haly by se mělo dnes rozhodnout.

"Jeden den uhynulo asi 300 kachen, další den byl úhyn kolem 200 kusů," řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže, veterináři provedou soupisy chovů drůbeže a zakážou pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva.

"Jedná se o chov s cca 27 000 kusy různých druhů ptáků, zejména kachen, ale také bažantů, orebic a divokých kachen. Vyšetření v chovu potvrdilo výskyt vysoce patogenního subtypu viru H5N1. Na místě byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy z chovu. Zbývající kusy v hospodářství budou utraceny," uvedl Vorlíček.

Zootechnik odpovědný za chov drůbeže Jan Kanta v pátek řekl, že nákaza se potvrdila v hale, kde firma chová bílé kachny. "Týká se to zvířat jen na jedné odchovně, kde je 6000 třítýdenních bílých kachen na výkrm. Byl zvýšený denní úhyn, což se musí hlásit. Odebraly se vzorky a v Praze se potvrdilo, že jsou pozitivní," řekl Jan Kanta.

Od ledna do března se v ČR potvrdilo 23 ohnisek ptačí chřipky, z toho bylo pět v komerčních chovech. Po pětiměsíční přestávce se první případ nemoci opět objevil na konci srpna v malochovu drůbeže na Českokrumlovsku a další 13. září v komerčním chovu na Příbramsku. Česká republika tak přišla o status země prosté této nákazy, píše se na stránkách SVS.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky kachen už uhynuly v obřím velkochovu, který zasáhla ptačí chřipka.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.