Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V Plzeňském kraji vzrostla mzda ve druhém čtvrtletí o 6,1 procenta, reálně o 3,5 procenta

Průměrná hrubá mzda v Plzeňském kraji v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,1 procenta na 43.014 Kč. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2474 Kč. Po odečtení inflace se výdělky v regionu reálně zvýšily o 3,5 procenta. Reálný nárůst průměrných hrubých mezd vykázalo všech 14 krajů ČR. Vyplynulo to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

V porovnání výše mezd všech krajů skončil Plzeňský kraj pátý, po letech ho předstihl Královéhradecký kraj (43.709 Kč). Nejvyšší průměrná hrubá mzda, 56.144 korun, byla tradičně v Praze. Druhou nejvyšší mzdu měl Středočeský kraj (48.945 Kč) a třetí Jihomoravský kraj (44.534 Kč).

V sousedních regionech brali lidé méně. V Karlovarském kraji, kde je dlouhodobě nejnižší průměrná mzda v zemi, činila 39.031 Kč. Jihočeši si za druhé čtvrtletí vydělali v průměru 41.647 korun a byli sedmí v ČR.

O průměrné výši mezd v kraji významně spolurozhoduje Plzeň, kde jsou soustředěny banky, pojišťovny, průmysl, podniky se zahraniční účastí i regionální reprezentace ústředních institucí. Město táhnou zejména strojírenský průmysl a potravinářství.

Průměrný počet zaměstnanců v Plzeňském kraji se k poslednímu červnu zvýšil o 0,4 procenta na 218.200 lidí.

Průměrná hrubá mzda v celé zemi ve druhém letošním čtvrtletí meziročně stoupla nominálně o 6,5 procenta na 45.854 korun. Po odečtení inflace, tedy růstu cen, se průměrný výdělek zvýšil o 3,9 procenta.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky mzda, platy, růst mzdy, výplatní pásky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji vzrostla mzda ve druhém čtvrtletí o 6,1 procenta, reálně o 3,5 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.